Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Erupcia mexickej sopky Popocatépetl narušila leteckú dopravu

Sopka Popocatepetl
Sopka Popocatepetl (Zdroj: SITA/AP/Marco Ugarte)

MEXIKO - Sopka Popocatépetl, ktorá leží 80 kilometrov od mexického hlavného mesta, počas uplynulého dňa trinásťkrát vychrlila sopečný popol. Narušila tým leteckú dopravu a mexický úrad pre predchádzanie katastrof dnes vydal varovanie pre obyvateľov, aby sa nepokúšali na sopku liezť, informovala agentúra AP.

Medzinárodné letisko v hlavnom meste Mexika uviedlo, že muselo z bezpečnostných dôvodov zrušiť najmenej 22 letov po tom, ako sa v niektorých lietadlách počas predletovej kontroly našiel popol. Ďalšie lety boli odklonené na iné mexické letiská. Narušenie prevádzky môžu pokračovať aj v ďalších dňoch.

archívne video

Vybuchla sopka Merapi, jedna z najaktívnejších indonézskych sopiek (Zdroj: Profimedia)

Sopečný popol je pre letectvo obzvlášť nebezpečný

Sopečný popol je pre letectvo obzvlášť nebezpečný, a to nielen preto, že znižuje viditeľnosť, ale aj preto, že môže pôsobiť ako abrazívna látka a poškodiť krídla a trup lietadla. Na letiskách môže popol pokryť vzletové a pristávacie dráhy, zraniť letiskový personál a spôsobiť množstvo ďalších logistických problémov.

Sopka Popocatépetl je aktívna už pol milióna rokov a pravidelne vybuchuje. V minulom roku vyvolali erupcie poplach po tom, ako boli neďaleké mestá pokryté popolom, ale vulkanológovia uviedli, že táto aktivita nie je "nič nové ani prekvapujúce". K poslednej veľkej erupcii došlo pred viac ako tisíc rokmi.

Viac o téme: LietadloSopkaPopocatépetlErupcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu