Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zem bola 57 miliónov rokov pod snehom: Vedci zverejnili teóriu, prečo sa planéta zmenila na ľadovú guľu!

(Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Mesiac január bol podľa odborníkov najteplejším mesiacom v histórii meraní. Priemerná teplota na povrchu planéty bola takmer o 1,7 stupňa Celzia vyššia ako doterajšie merania zaznamenali. Podobných správ však pribúda čoraz viac a globálne otepľovanie sa naozaj stáva realitou.

Podľa geológov planéta Zem zažila aj presný opak a to na obdobie neuveriteľných 57 miliónov rokov, keď bola úplne zamrznutá. Svetový oceán bol vtedy prekrytý ľadom a teplota dosahovala okolo dvanásť stupňov pod nulou. Táto teória sa podľa odborníkov nazýva teória snehovej gule. Práve podľa tejto teórie sa Zem mala meniť niekoľkokrát. Dôkaz, že k zamrznutiu naozaj došlo, dokazuje obdobie, ktoré vedci už potvrdili, a to medzi 717 a 660 miliónmi rokov pred dnešným dňom.

Do protestu v Trenčíne sa zapojilo 20 malých farmárov z Trenčianskeho kraja (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Práve túto skutočnosť sa podarilo dokázať vedcom pod vedením Adriany Dutkiewiczovej z univerzity v Sydney. Tím vedcov tvrdí, že vedia, prečo k tejto udalosti, že Zem zamrzla ako ľadová guľa došlo. Pomocou počítačového modelu a pohybu kontinentov a ďalšieho modelu, ktorý simuloval množstvo oxidu uhličitého v atmosfére. Jeden zo spoluautorov uviedol, že v tom čase našej planéte vládla geológia a nie živé organizmy.

Na začiatku tohto obdobia takzvaného "sturtského zaľadnenia" došlo podľa simulácie ku ukľudneniu sopečnej činnosti, a sopky prestali uvoľňovať oxid uhličitý. V oblasti dnešnej Kanady ale prebiehalo intenzívne zvetrávanie skál, pri ktorom sa oxid uhličitý naopak spotrebováva. V atmosfére preto kleslo dramaticky množstvo skleníkového plynu. Toho skleníkového plynu, ktoré aktuálne dosahuje asi 420 častíc na jeden milión, vtedy dosahovalo hranicu iba 200 častíc na jeden milión. Zem sa zmenila z obrovskej ľadovej gule až vtedy, keď sa sopky opäť prebrali k životu a na Zemi sa objavila väčšina živočíšnych kmeňov, vrátane mäkkýšov alebo článkonožcov.

Viac o téme: Globálne otepľovaniePlanéta ZemVedecká štúdia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu