Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čína pohrozila Bruselu: Únia vraj koná v rozpore s OSN! Varujú nás pred negatívnym vplyvom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING/BRUSEL – Čína začiatkom tohto týždňa zdvihla smerom k Európskej únii varovný prst. Nesúhlasí s krokmi, ktoré Brusel zavádza v ekonomike. EÚ podľa Pekingu dokonca postupuje v rozpore s OSN. Varuje ju, že to bude negatívne vplyvy na vzájomnú obchodnú politiku.

archívne video

Rokovania o jedenástom sankčnom balíku Európskej únie proti Rusku pokračujú (Zdroj: TASR/Jaromír Novák)

Posledný februárový týždeň tohto roku sa nezačal z pohľadu Európskej únie (EÚ) a Veľkej Británie (VB) zrovna najlepšie. Čína, svetová ekonomická veľmoc, obvinila Brusel a Londýn, že ju označili z napomáhania ruskej vojne na Ukrajine. Politico informuje, že Čína bola zaradená na čiernu listinu, čo sa odzrkadlilo na niekoľkých ázijských spoločnostiach. 

Európska únia 

Vo vyhlásení, ktoré sa zhoduje so začiatkom rokovaní Svetovej obchodnej organizácie v Abu Dabí, čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že odsudzuje najnovšie globálne opatrenia, ktoré sa zameriavajú na čínske spoločnosti. EÚ totiž počas minulého týždňa zvolila päť spoločností z Číny, na ktoré sa vzťahujú západne sankcie uvalené na Ruskú federáciu. Brusel chce takýmto spôsobom zabrániť obchádzaniu opatrení, ktoré bránia Rusom fungovať v rámci svetového trhu.

Čína pohrozila Bruselu: Únia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Európska únia ignorovala viacnásobné zásahy a odrádzania zo strany Číny. Jednala samostatne, čoho výsledkom je zaradenie štyroch čínskych spoločností do zoznamu subjektov, na ktoré sa vzťahujú sankcie. Takéto jednostranné uplatňovanie jurisdikcie nemá žiadnu oporu v medzinárodnom práve, navyše ak ho nepovolila ani Bezpečnostná rada OSN," uviedol rezort obrany.

Peking dodáva, že sankčný balík na čínske spoločnosti narušuje konsenzus a priateľského ducha vo vzťahoch medzi Čínou a EÚ a bude mať negatívny vplyv na obchodnú a hospodársku politiku. Rezort odkazoval priamo na decembrové stretnutie z minulého roka, ktoré prebehlo medzi predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Veľká Británia

Londýn uvalil kvóty na tri čínske spoločnosti. Peking sa následne vyjadril aj na adresu Veľkej Británie. Žiada o bezpodmienečné zastavenie kvót uvalených na čínske spoločnosti. 

"Nie je vecou Západu, keď sa Peking a Moskva rozhodnú prehlbovať svoje obchodné vzťahy. Čína a Rusko sa pri skúmaní bežných obchodných vzťahov nezameriavajú na tretie strany, ktoré by ich mohli od vzájomných vzťahov odradiť. Príjmeme také opatrenia, ktoré ochránia v prvom rade záujmy čínskych spoločností," adresovala Bruselu a Británii hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ningová. 

 Zaradenie na čiernu listinu znamená, že subjekty EÚ nemôžu takýmto subjektom predávať bojový arzenál alebo tovar s dvojakým použitím. Sankciovaným spoločnostiam však nehrozia pokuty ani zmrazenie aktív. Trinásty balík sankcií prijalo minulý týždeň všetkých 27 členských krajín EÚ.

Viac o téme: SankcieKvótyRuskoČínaBruselVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu