Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záľuba sa mu stala osudnou: Muž zomrel po uhryznutí jaštericou, bola jeho maznáčikom

Kôrnatec jedovatý
Kôrnatec jedovatý (Zdroj: Getty Images)

DENVER - V americkom štáte Colorado choval 34-ročný muž dve jašterice druhu Kôrnatec jedovatý ako domáce zvieratá. Keď sa mu jeden z plazov zahryzol do ruky, jeho vášeň pre plazy sa mu stala osudnou.

Muž z Colorada zomrel po uhryznutí jedovatou jaštericou, ktorú choval ako domáceho maznáčika. Zodpovedný ústav súdneho lekárstva pôvodne nechcelo potvrdiť, či jed Kôrnatca jedovatého bol skutočne príčinou smrti. Ak áno, bolo by to jedno z mála známych úmrtí spôsobených jedovatými púštnymi tvormi v Spojených štátoch.

archívne video

Akvaristicko-teraristická predajná výstava AkvaTera v Trnave (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Mŕtvy muž mal 34 rokov a od jesene minulého roka choval dva Kôrnatce jedovaté ako domáce zvieratá. Jeho priateľka odovzdala plazy úradom deň po uhryznutí spolu s 26 pavúkmi rôznych druhov, ktoré tiež chovali v dome v Lakewoode.

Priateľka povedala, že jedna z dvoch jašteríc - volá sa Winston - pohrýzla 34-ročného muža do ruky. Krátko po uhryznutí 12. februára muž zvracal a nakoniec upadol do bezvedomia, povedala úradom. O niekoľko dní neskôr bol vyhlásený za mozgovo mŕtveho a napokon zomrel minulý piatok, uviedol v utorok policajný hovorca.

Uhryznutie je zriedka smrteľné

Kôrnatce jedovaté majú svoje prirodzené prostredie na juhozápade USA a v susednom Mexiku. Ich uhryznutie spôsobuje veľkú bolesť a môže spôsobiť, že uhryznutí stratia vedomie. Ale zvyčajne nie sú smrteľné.

Uhryznutie je „ako keby vám bola ruka pribuchnutá vo dverách auta,“ povedal výskumník plazov Dale DeNardo z Arizona State University. "Počiatočná bolesť trvá hodinu." Potom celé dni pociťujete pulzujúcu bolesť. "Je to oveľa horšie ako včela, osa alebo škorpión," hovorí DeNardo. Ani on nechce mať takéto zviera vo svojom dome.

Chov Kôrnatca jedovatého je v USA regulovaný odlišne. V niektorých štátoch ako Maine a Kentucky je ich držanie zakázané. Iné štáty vyžadujú povolenie – alebo neukladajú vlastníkom žiadne nariadenia.

Viac o téme: SmrťUhryznutieJaštericaKôrnatec jedovatý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu