Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Moment hrôzy v USA: Pobrežie takmer zasiahla raketa, ktorá môže niesť jadrové hlavice! Na vine je člen NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FLORIDA – Južná časť Spojených štátov amerických (USA) sa mohla v priebehu niekoľkých sekúnd zmeniť na doslova spustošenú krajinu. Neďaleko jej pobrežia sa totiž zrútila do oceánu raketa, ktorá mohla niesť jadrové hlavice. Nešlo pritom o plánované ohrozenie blízkych vôd amerického pobrežia. Raketu vystrelil člen NATO.

archívne video

Hasiči odstraňujú následky raketových útokov v ukrajinskom meste Odesa (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

Britské námorníctvo má čo vysvetľovať po incidente, ktorý by za určitých okolností mohol rozpútať jadrovú vojnu. Raketa Trident britskej jadrovej ponorky sa v rámci testovacieho programu vo vzduchu vyklonila z dráhy letu a len zázrakom minula pobrežie USA v oblasti Floridy. Informuje o tom britský The Sun. V utorok večer 20. februára to potvrdilo aj britské ministerstvo obrany.

"Len" anomália 

"Počas vojenského cvičenia HMS Vanguard došlo k 'anomálii'. Jadrové odstrašovanie je naďalej základným pilierom obrany Spojeného kráľovstva, pričom zostáva 'bezpečné a účinné'. Ponorka a jej posádka preukázali, že sú plne schopné prevádzkovať britský nepretržitý odstrašujúci prostriedok na mori. Test opätovne potvrdil odstrašujúci účinok jadrovej sily Veľkej Británie, v ktorej máme absolútnu dôveru," uviedol hovorca rezortu. Pôvodne mala raketa letieť zhruba 5,6 km vzdušnou čiarou a dopadnúť do Atlantiku niekde medzi Afrikou a Južnou Amerikou.

Vzhľadom na otázky národnej bezpečnosti, nemôže Británia o incidente poskytnúť viac informácií. Rezort obrany zopakoval, že išlo o anomáliu a preto nie je dôvod sa obávať o spoľahlivosť raketových systémov Trident. 

Problém s pomocným motorom 

Raketu vymrštil do vzduchu stlačený plyn v odpaľovacej trubici, ale jej prvý pomocný stupeň sa nezapálil. Raketa, ktorá vážila 58 ton a mala maketu hlavice, sa zrútila do oceánu a potopila sa. "Vyletela z ponorky a spadla hneď vedľa nich," uvádza nemenovaný zdroj. Britské médiá uvádzajú, že na palube ponorky sa nachádzal aj minister obrany Grant Shapps. Na videu je nepodarený test odpálenia Tridentu z minulosti, v ktorom mala tiež prsty Veľká Británia.

Terajší incident sa stal koncom minulého mesiaca, 30. januára. Ide o druhý problém s raketou Trident za posledných osem rokov. Spojené kráľovstvo má štyri ponorky vyzbrojené jadrovými hlavicami, pričom sa pravidelne striedajú, aby stále jedna z nich bola na mori. Británia je takýmto spôsobom pripravená kedykoľvek čeliť svojmu nepriateľovi. 

Viac o téme: RaketaVojenské cvičenieUSAFloridaVeLká BritániaHMS Vanguard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu