Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ľudský mozog spojili s čipom: Neuveriteľné, čo pacient dokáže robiť len svojimi myšlienkami

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Prvý pacient, ktorému spoločnosť Neuralink implantovala mozgový čip, dokáže teraz len za pomoci svojich myšlienok hýbať kurzorom myši na obrazovke. Uviedol to zakladateľ projektu Elon Musk. Podľa jeho slov sa zdá, že sa prvý účastník klinickej štúdie po vložení čipu do mozgu úplne zotavil.

Spoločnosť Elona Muska Neuralink dostala vlani od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) súhlas na prvú klinickú štúdiu na ľuďoch a na konci januára Musk oznámil, že firma implantovala čip prvému človeku. O vyjadrení informovala agentúra Reuters.

"Pokrok je dobrý a zdá sa, že pacient sa plne zotavil," povedal v pondelok Musk v rozhovore vysielanom na jeho sociálnej sieti X. "Pacient je schopný hýbať s myšou po obrazovke len svojím myslením," pokračoval. Ďalším cieľom klinickej štúdie je teraz vykonať prostredníctvom implantátu čo najviac kliknutí myší.

Komu môže pomôcť

Prvý produkt Neuralinku sa volá Telepathy a umožňuje ovládať telefón alebo počítač len pomocou mysle. Použivateľmi tejto technológie by podľa Muska mohli byť ľudia, ktorí prišli o schopnosť používať svoje končatiny. "Predstavte si, že by (anglický teoretický fyzik, kozmológ a spisovateľ) Stephen Hawking dokázal komunikovať rýchlejšie ako pisár na stroji alebo dražiteľ. V tom je pointa," objasnil Musk.

Neuralink svoj mozgový čip o veľkosti mince vyvinul v roku 2022, známy je tiež ako implantát rozhrania mozog-počítač (BCI). Zariadenie, ktoré bolo testované na zvieratách, podľa spoločnosti umožňuje zaznamenávať a bezdrôtovo prenášať mozgové signály do aplikácie, ktorá dekóduje, ako sa človek mieni pohybovať. 

Na tomto koncepte neurovedci pracujú po desaťročia. Už v roku 2004 voperovali americkí vedci zo spoločnosti Cyberkinetics mladému Američanovi do mozgu čip, s pomocou ktorého ovládal e-mail a hral počítačové hry. Vlani zase skupina švajčiarskych vedcov oznámila, že ich systém zahŕňajúci mozgové implantáty pomáha ochrnutému mužovi chodiť.

Viac o téme: ČipElon MuskNeuralink
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu