Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ľudia v Prahe spomínali na Navaľného a protestovali proti kremeľskému režimu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

PRAHA - Pred ruskou ambasádou v Prahe sa v piatok večer zhromaždili dve až tri stovky ľudí, aby si uctili pamiatku ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a protestovali proti kremeľskému režimu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Pred budovou veľvyslanectva vzniklo pietne miesto, pri ktorom ľudia zapaľovali sviečky a kládli k nemu kvety a rôzne odkazy. Viacerí demonštranti si so sebou priniesli transparenty s portrétom Navaľného či nápismi ako "Vrahovia", "Bola to vražda" alebo "Putin zabil Navaľného". S prejavmi vystúpilo niekoľko Rusov, ktorí žijú v ČR. Na akciu dozeralo niekoľko policajtov. Z davu museli vyviesť muža, ktorý v ruštine kričal hanlivé slová a bol agresívny. Podobné pietne zhromaždenia plánujú aj ďalšie európske mestá. Podľa médií vznikajú pietne miesta aj v mnohých mestách v Rusku.

Ľudia v Prahe spomínali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Ľudia v Prahe spomínali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Miestne úrady však Rusov varovali, aby sa ľudia nezúčastňovali na nepovolených zhromaždeniach. O úmrtí Navaľného v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno a stratil vedomie. Väzenským zdravotníkom ani privolanej záchrannej službe sa ho už vraj nepodarilo oživiť.

Príčina úmrtia podľa vyhlásenia väzenskej služby nie je bezprostredne známa. Štyridsaťsedemročný Navaľnyj bol najvýraznejším predstaviteľom ruskej opozície voči prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Zadržali ho v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ktorý to poprel.

Viac o téme: PrahaKremeľAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu