Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obrovský odpor voči Putinovi, VIDEO označujú ho za zradcu, ktorý robí z ľudí otrokov: Vypadni odtiaľto, ty zdochlina!

Dôchodkyňa z Petrohradu označila Putina za zdochlinu, ktorá by mala z Ruska vypadnúť
Dôchodkyňa z Petrohradu označila Putina za zdochlinu, ktorá by mala z Ruska vypadnúť (Zdroj: X/SOTA English)

MOSKVA – Vo včerajších hodinách sa začali po celom svete šíriť informácie, že ruský opozičný politik a najväčší kritik prezidenta Vladimira Putina, Alexej Navaľnyj, zomrel vo väzení. Vlna kritiky voči ruskému vládcovi vzrástla ešte viac, pretože Navaľnyj sa mal údajne uchádzať o kreslo prezidenta v najbližších voľbách. V Rusku mal veľa podporovateľov. Po oznámení jeho smrti vyšli do ulíc, aby spoločne vyjadrili odpor voči súčasnému režimu. Mnohí sú presvedčení, že Navaľnyj nezomrel prirodzenou smrťou. Ruský ľud je už okrem toho unavený z neustálych strát svojich mužov na Ukrajine.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 723 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Vo včerajších hodinách vyšli do ulíc tisíce Rusov po celej krajine, aby vyjadrili svoj odpor voči súčasnému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Jeho najväčší kritik zomrel vo väzení. Správa prišla s vysvetlením, že po prechádzke sa cítil zle. Navaľnyj zomrel v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom. Hovorilo sa o nej, ako o jednom z najkrutejších väzení. Mnoho Rusov je názoru, že vládny režim ho dal odstrániť. "Videli sme ho vo väzení 12. februára. Bol nažive, zdravý a šťastný," uviedla podľa ruského opozičného listu Novaja Gazeta matka Navaľného Ljudmila.

Zradca Ruska

V širokej spoločnosti to vyvolalo odpor. Navaľnyj mal byť navyše jedným z Putinových protikandidátov v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Protestov sa zúčastnila aj dôchodkyňa, ktorá prežila obliehanie Leningradu (dnešný Petrohrad) počas druhej svetovej vojny. So zdvihnutou hlavou vyhlásila: "Nebojím sa. Som stará. Môžu ma už len zabiť!" Putina označila za "zradcu našej krajiny, ktorý robí z ľudí otrokov".

"Dosť bolo krvi, nenávisti a všetkého zlého. (Putin) zabil deti na Ukrajine. Koľko zomrelo našich vojakov a koľko ukrajinských? Len nám klamú! Padlo tam viac ako 300-tisíc ruských vojakov. Vôbec ho to nemrzí? Nemajú strach z krvi, vôbec ich to netrápi. Oni z tejto vojny profitujú." vyhlásila pre ruskú nezávislú spravodajskú stanicu SOTA. 

Dôchodkyňa sa podľa svojich slov nebála povedať nahlas svoj názor: "Prečo ho počúvame, je nás 140 miliónov. Postavme sa mu! Vypadni odtiaľto, ty zdochlina!" adresovala slová priamo prezidentovi. 

Aj v iných krajinách

Niekoľko hodín po Navaľného smrti, vyšli do ulíc aj obyvatelia Gruzínska, Arménska, Srbska či Nemecka, aby si uctili pamiatku človeka, ktorý dlhé roky bojoval proti ruskému vládnemu režimu. Ako píše britský Express, protesty sa konali aj pred ruskými veľvyslanectvami. Ľudia kládli vence a zapálili sviečky aj ako symbol odporu voči Putinovi. V hlavnom meste Arménska, Jerevane, viali bielo-modré vlajky, ktoré sa od ruskej invázie na Ukrajinu stali symbolom odporu voči tejto vojne.  
 

Viac o téme: DôchodkyňaProtestyOdporRuskoPutinPetrohrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu