Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ďalší neuveriteľný pokrok umelej inteligencie valcuje internet: Tieto VIDEÁ vám doslova vyrazia dych!

(Zdroj: openai.com/sora, Getty Images)

NEW YORK - Filmové štúdia a najmä herci by sa mali začať obávať novej konkurencie. Spoločnosť OpenAI totiž predstavila nový systém umelej inteligencie, ktorý dokáže vytvárať realistické videá na základe textových pokynov používateľov. Spoločnosť to oznámila na svojom blogu.

Start-up OpenAI, ktorý sa dostal do povedomia po spustení ChatGPT, je najnovšou spoločnosťou, ktorá využíva generatívnu AI na vytváranie videí. Sociálne siete vo veľkom zaplavili videá, ktoré ukazujú, čo nový nástroj dokáže, pričom tisícky ľudí sú z toho vo vytržení a obdivujú, ako dobre dokáže nástroj zobraziť prakticky čokoľvek.

Spoločnosť OpenAI podporuje technologický gigant Microsoft. Systém AI s názvom Sora dokáže rýchlo vytvoriť až jednominútové videá, ktoré predstavujú "komplexné scény s viacerými postavami, špecifickými typmi pohybu a presnými detailmi objektov a pozadia", uviedla firma na svojom blogu.

Odborníci posudzujú bezpečnosť

Nástroj bude spočiatku k dispozícii obmedzenému počtu tvorcov, napísal šéf OpenAI Sam Altman na sociálnej sieti X. Spoločnosť sprístupnila systém tímu odborníkov, ktorí majú za úlohu posúdiť bezpečnosť nástroja pred jeho začlenením do produktov spoločnosti.

Generátory premeny textu na video už predtým predstavili spoločnosti Meta Platforms, Google a Runway AI. Táto technológia môže urýchliť tvorivý proces, ale vyvoláva aj obavy, že by mohla ohroziť živobytie umelcov a prispieť k šíreniu dezinformácií, napísala agentúra Bloomberg. 

archívne video

Lucia Ďuriš Nicholsonová o potrebe regulácie umelej inteligencie (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

OpenAI počíta s tým, že po uvedení na trh bude možné zistiť, či bolo video vygenerované nástrojom Sora. Detekcia produktov vytvorených umelou inteligenciou však nie je bez problémov. OpenAI vlani odložila vývoj nástroja, ktorý mal odhaľovať text vygenerovaný AI, zdôvodnila to nízkou mierou presnosti.

Viac o téme: Umelá inteligenciaOpen AISora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu