Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Hrôza počas osláv Super Bowlu: Po streľbe je zranených 21 ľudí vrátane detí a jeden mŕtvy

Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní sa obzerajú po incidente po víťaznom sprievode Kansas City Chiefs v Kansas City. Zobraziť galériu (4)
Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní sa obzerajú po incidente po víťaznom sprievode Kansas City Chiefs v Kansas City. (Zdroj: SITA-AP Photo/Reed Hoffmann)

KANSAS CITY - Pri streľbe po oslave nedeľňajšieho víťazstva amerických futbalistov Kansas City Chiefs v Super Bowle bol zabitý jeden človek a ďalších 21 ľudí bolo zranených. Informovali o tom agentúry. V súvislosti so streľbou boli zadržané tri osoby.

K incidentu došlo na záver slávnostného sprievodu na parkovisku pri stanici Union Station, kde bolo pre hráčov nachystané pódium, aby mohli oslavovať s fanúšikmi. Postrelených bolo 22 osôb vrátane najmenej ôsmich detí. Sedem osôb je v ohrození života.

archívne video

Hlavné mesto sa zahalilo do smútku: Ľudia zapaľujú sviečky obetiam útoku na Karlovej univerzite (Zdroj: Topky/ Maarty)

Polícia zadržala troch podozrivých, k čomu jej malo pomôcť aj niekoľko fanúšikov. To však vrchná veliteľka polície Kansas City Stacey Gravesová nepotvrdila. Uviedla iba, že motív streľby je stále predmetom vyšetrovania a že boli zabezpečené nešpecifikované strelné zbrane.

Obeťou streľby je rozhlasová moderátorka Lisa Lopezová-Galvanová, ktorá pracovala pre stanicu KKFI 90.1 FM, oznámil jej zamestnávateľ na sociálnych sieťach. Zákonodarca z Missouri, ktorý sa so svojou päťročnou dcérou zúčastnil na slávnostnom sprievode, povedal CNN, že medzi zranenými bolo viacero členov rodiny Lopezovej-Galvanovej.

Po incidente po víťaznom sprievode Kansas City Chiefs v Kansas City odvážajú osobu do sanitky.
Zobraziť galériu (4)
Po incidente po víťaznom sprievode Kansas City Chiefs v Kansas City odvážajú osobu do sanitky.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Charlie Riedel)

"Je to obrovská tragédia. Nenapadlo ma, že niečoho takého sa v Kansas City dočkáme," povedal starosta mesta Quinton Lucas s tým, že všetci hráči i ďalší členovia tímu Chiefs sú v poriadku. Neskôr to potvrdil aj klub.

"Sme hlboko zarmútení tým, čo sa dnes na konci osláv pri Union Station stalo. Obete, ich rodiny a celé Kansas City je v našich srdciach," uviedol klub. "A môžeme potvrdiť, že všetci hráči, tréneri, realizačný tím i ich rodiny sú v poriadku," dodal.

"Modlím sa za Kansas City," napísal na sociálnych sieťach hviezdny rozohrávač Patrick Mahomes, ktorý v nedeľňajšom Super Bowle doviedol Chiefs k víťazstvu 25:22 po predĺžení nad San Franciscom. Kansas City obhájilo vlaňajší triumf, získalo štvrtý titul a tretí za posledných päť rokov.

Americký prezident Joe Biden streľbu označil za "hlboký zásah do americkej duše". A súčasne vyzval občanov, aby tlačili na kongres a prinútili ho tak k zákazu útočných strelných zbraní s vysokokapacitnými zásobníkmi.

Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní sa obzerajú po incidente po víťaznom sprievode Kansas City Chiefs v Kansas City.
Zobraziť galériu (4)
Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní sa obzerajú po incidente po víťaznom sprievode Kansas City Chiefs v Kansas City.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Charlie Riedel)

"Dnešné udalosti by nás mali zoštudovať, šokovať a prinútiť k činom. Na čo čakáme? Koľko rodín musí byť zničených?" vyhlásil a pripomenul, že streda bola tiež smutným výročím streľby na škole vo floridskom Parklande, pri ktorej v roku 2018 zomrelo 17 ľudí.

Viac o téme: StreľbaObeťZraneníTragédieSuper BowlKansas CityKansas City Chiefs
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu