Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajné služby odhalili krutú pravdu pre Ukrajinu: Ruská armáda má vo vojne prevahu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

OSLO - Ruská armáda v súčasnosti získava prevahu vo vojne na Ukrajine. Informovala o tom nórska tajná služba. Prispeli by k tomu väčšie rezervy vojsk a materiálna podpora z krajín ako Čína a Severná Kórea.

Ukrajinská armáda bude potrebovať „značnú“ západnú vojenskú pomoc, aby možno ešte zvrátila situáciu, povedal v pondelok šéf nórskej vojenskej rozviedky Nils Andreas Stensönes. "V tejto vojne je Rusko momentálne v silnejšej pozícii ako pred rokom a získava výhodu." Kremeľ môže "mobilizovať asi trikrát toľko vojakov ako Ukrajina", povedal Stensönes. Krajina sa prispôsobuje sankciám „lepšie, ako sa očakávalo“ a priemysel je schopný vyrobiť dostatok „munície, bojových vozidiel, dronov a rakiet“.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 719 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Podpora zo strany Iránu, Bieloruska a Severnej Kórey

Ruská armáda podľa Stensönesa dostáva podporu od Iránu, Bieloruska a Severnej Kórey. Podľa jeho zistení Čína nedodáva zbrane, ale „stroje, vozidlá, elektroniku a náhradné diely“, ktoré sú užitočné pre ruský obranný priemysel.

Nórska vláda chce Ukrajine dodať stíhačky F-16. Európa musí „byť pripravená prevziať väčšiu zodpovednosť za zaistenie vlastnej bezpečnosti a bezpečnosti svojich spojencov.“ Od ruského útoku na Ukrajinu pred takmer dvoma rokmi je najväčším podporovateľom americká vláda. V Kongrese však momentálne trčí návrh zákona na ďalšiu miliardovú pomoc.

Ukrajina chce vyrábať drony

Na samotnej Ukrajine majú byť tento rok vyrobené tisíce bezpilotných lietadiel s dlhším dosahom, uviedol minister digitalizácie Mychajlo Fedorov. Až desať spoločností by v súčasnosti mohlo vyrábať drony, ktoré by mohli dosiahnuť ciele v Moskve a Petrohrade. „Kategória kamikadze dronov na veľké vzdialenosti rastie. Pred dvoma rokmi táto kategória ani neexistovala."

Viac o téme: Tajné službyRuskoNórskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu