Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Izrael uskutočnil ďalšie vzdušné údery na predmestí Damasku: Zomreli traja ľudia

Izrael zaútočil na obytnú budovu západne od sýrskeho hlavného mesta Damask
Izrael zaútočil na obytnú budovu západne od sýrskeho hlavného mesta Damask (Zdroj: X/AJEnglish)

DAMASK - Sýrska protivzdušná obrana dnes v ranných hodinách zostrelila niekoľko izraelských rakiet vyslaných na predmestí Damasku, niektoré ďalšie ale zrejme zasiahli cieľ, informovali svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na vyjadrenie sýrskej armády. Ide o druhý podobný útok za menej ako 24 hodín.

Sýrska armáda podľa agentúry Reuters vo vyhlásení uviedla, že vzdušné údery boli vedené z okupovaných Golanských výšin. Strely, ktoré sa nepodarilo zneškodniť, spôsobili na zemi "určité materiálne škody", dodala. Informácie o prípadných obetiach neboli bezprostredne známe, poznamenala agentúra AP.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Podľa mimovládnej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) jedna zo striel zasiahla obytnú budovu západne od hlavného mesta a mohla zabiť "osoby nesýrskej národnosti". SOHR bez uvedenia ďalších podrobností len dodala, že v oblasti pôsobí libanonské šiitské hnutie Hizballáh a ďalšie proiránske skupiny. Upozornila tiež, že od začiatku roka ide už o desiaty zjavne izraelský útok na sýrske územie.

V piatok Sýria oznámila, že jej protivzdušná obrana zostrelila dva bezpilotné lietadlá na západnom predmestí Damasku pri útoku, ktorý rovnako prišiel z Golanských výšin. Zodpovednosť za tento incident však výslovne nepripísala Izraelu ako dnes, píše Reuters.

Izraelská armáda sa k správam zahraničných médií tradične nevyjadruje. Izrael však pri podobných úderoch od decembra zabil viac ako pol tucta príslušníkov iránskych revolučných gárd vrátane významného generála.

Pri vzdušných útokoch Izraela v Sýrii zomreli traja ľudia

Tri osoby zahynuli v sobotu pri vzdušných útokoch Izraela na predmestie sýrskeho hlavného mesta Damask, oznámilo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii. Informujú o tom agentúry AFP a AP. Útoky prišli zo smeru Izraelom okupovaných Golanských výšin, uviedla sýrska štátna agentúra SANA, ktorá citovala nemenovaného vojenského predstaviteľa. Agentúra dodala, že vzdušnej obrane sa podarilo niektoré útoky odraziť. Tie, ktoré zasiahli pozemné ciele, podľa nej spôsobili "nejaké materiálne škody".

Viac o téme: RaketySýriaIzraelDamaskVzdušné údery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu