Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nechutná vražda novorodenca! Bezdomovec ho našiel v koši: Za všetkým má byť jeho matka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

ÚSTÍ NAD LABEM - Policajti po dvadsiatich rokoch objasnili prípad vraždy novorodenca v Krupke na Teplicku. Vďaka vývoju v odbore genetického skúmania dohľadali otca a potom aj matku dieťaťa, ktorá sa k činu priznala. Žena podľa znalcov v danom čase prakticky nevedela, čo robí. Na základe posudkov polície prípad odložila s tým, že žena nebola schopná vnímať dôsledky svojho konania. Novinárom to dnes povedal Martin Charvát z ústeckého krajského riaditeľstva polície.

archívne video

Polícia obvinila z vraždy ženy jej 30-ročného syna (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj )

Novorodenca našiel 2. marca 2004 pri prehľadávaní kontajnerov na odpad bezdomovec. Dieťa bolo v plastovom kontajneri pred panelovým domom. Bezprostrednou príčinou smrti chlapčeka bolo udusenie z vdýchnutej krvi matky a neposkytnutie pomoci dieťaťu po pôrode. Napriek všetkému úsiliu kriminalistov sa vtedy nepodarilo nájsť matku dieťaťa, ani páchateľa činu a vec odložili. Premlčacia lehota za vraždu by uplynula tento rok 3. marca.

Nechutná vražda novorodenca! Bezdomovec
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

V spolupráci s policajným prezídiom a kriminalistickým ústavom vytipovali vlani policajti tento prípad na novú analýzu zabezpečených stôp. Preverovanie sa začalo v júli minulého roka. "Dostali sme najprv šesť profilov mužov, ktorí by mohli byť otcom dieťaťa. Jeden z nich ním naozaj bol, takto sme sa dostali až na páchateľku, "uviedol Alexander Fuč z odboru všeobecnej kriminality.

Akútna stresová reakcia

Matka dieťaťa nikdy nebola trestne stíhaná, v čase spáchania skutku mala 18 rokov. V súčasnosti má žena z Teplicka rodinu, žije normálnym životom. Pôrodník, psychológ a psychiater konštatovali, že sa u nej pravdepodobne v dôsledku neočakávaného pôrodu rozvinula ťažká akútna stresová reakcia a schopnosť sa ovládať bola v danej dobe vymiznutá, nebola schopná zvážiť dôsledky svojho konania a ovládnuť ho.

Keďže žena nebola v čase spáchania činu trestne zodpovedná, kriminalisti prípad tento rok v januári odložili. "Dostatočným trestom pre ňu bolo už to, že dvadsať rokov s tým, čo urobila, žila. S ženou sme hovorili veľakrát, viditeľná na nej bola úľava po tom, čo skutok vyšiel najavo, "povedal Fuč.K objasneniu prípadu pomohlo to, že možno skúmať rodovú líniu otca. "To by sme v roku 2004 nedokázali, v tom čase sme nedokázali skúmať chromozóm Y. Matka nikdy nemala s políciou čo do činenia. V databáze sa nachádzal otec pre inú trestnú činnosť, kedy mu boli odobraté vzorky DNA. Otec nás potom doviedol na matku dieťaťa, ktorá sa k činu bezprostredne priznala, "uviedol Charvát.

Viac o téme: NovorodenecČeskoVraždaPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu