Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ukrajinci rozobrali iránsky dron Šáhid-238: Motor je z českej PBS, deklarujú...Firma to rázne odmieta!

Ukrajinská armáda uvádza, že iránske drony Šáhid-238 majú motory české motory zo spoločnosti PBS
Ukrajinská armáda uvádza, že iránske drony Šáhid-238 majú motory české motory zo spoločnosti PBS (Zdroj: X/MarcelN66/Ukraine Front Lines)

KYJEV/BRNO – Bezpilotné lietadla, ktoré používa Rusko pri leteckých útokoch na Ukrajinu, majú mať podľa ukrajinskej armády priame spojenie s Českou republikou. I keď ide o iránsky dron, jeho najdôležitejšia časť – motor, má byť podľa Kyjeva vyrobená v Českej republike. Dotknutá firma to rázne odmieta, dokonca hovorí o úmysle poškodenia dobrého mena spoločnosti.

archívne video

Rusi útočia na Kyjev kamikadze dronmi (Zdroj: Facebook/Phillip E Hill)

Jeden z iránskych dronov Šáhid-238, ktoré bombardovali územie Ukrajiny začiatkom roka 2024, sa podarilo domácej armáde zostreliť. Ukrajinci sa pustili do rozoberania dronu na súčiastky, aby určili, či ide skutočne o model 238. Portál Defence Express získal podrobnú správu o jednotlivých súčastiach. 

Súčiastky zo Západu

Napriek viacerým sankciám, ktoré sú uvalené na Irán, má táto krajina pomerne dobrý prístup ku komponentom západnej výroby. Navigácia pozostávajúca z bloku štyroch antén TW 1721 pochádza od kanadskej spoločnosti Tallysman. Signál zo satelitu zabezpečujú Analog Devices, NXP USA Inc. a Intel, všetko americké spoločnosti. Navigácia je vyrobená spoločnosťou STMicroelectronics zo Švajčiarska, riadiaci a nastavovací modul zase od Texas Instruments (USA).

Motor, ako najhlavnejšia časť dronu, je označený ako model TJ150 a má pochádzať z dielne českej spoločnosti První brněnská strojírna (PBS) Velká Bíteš. Ukrajinci uvádzajú, presné parametre maximálneho ťahu motora (1 500 N), hmotnosť (18,9 kg) aj rozmery (priemer 272 mm a dĺžka 518 mm). Na oblohe je dron schopný lietať rýchlosťou 520 km/h. Zaujímavosťou je aj to, že všetky komponenty sú voľne dostupné na trhu. 

Pobúrená PBS 

Česká firma PBS to odmieta. Navyše odkazuje na rok 2020, kedy po útokoch iránskymi dronmi na Saudskú Arábiu sa potvrdilo, že motory sú len vizuálne podobné tým zo spoločnosti PBS. "Po nezávislom vyšetrovaní toto stanovisko oficiálne potvrdila správa Panelu expertov OSN, ktorá je verejne dostupná," povedal iDNES.cz generálny riaditeľ PBS Milan Macholán. Ten navyše zdôraznil, že môže ísť o plagiát. 

"Útoky na spoločnosť PBS sa objavujú opakovane. Ich cieľom je poškodiť dobré meno spoločnosti v západnom svete. Jednoznačne popierame, že by sme mali s týmto prípadom čokoľvek spoločné," dodal Macholán. 

Rieši to aj vláda 

Ministerstvo priemyslu a obchodu ČR preveruje, či a akým spôsobom sa dostali motory PBS do sankciovaného Iránu. Rezort tiež odkázal na rok 2020 a útok na Saudskú Arábiu, kde sa riešil podobný prípad s PBS. V OSN sa vtedy potvrdilo, že išlo len o napodobeniny motorov brnenskej firmy. "Pravdepodobne sa aj teraz bude jednať o podobný prípad," uviedol rezort cez svojho hovorcu Mareka Vošahlíka. 

Viac o téme: MotorČRUkrajinská armádaIránsky dronŠáhid-238PBSPrvní brněnská strojírna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu