Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Masívne bombardovanie Ukrajiny vystrašilo aj krajiny NATO, Poliaci vyslali do vzduchu bojové lietadlá

Rusko v noci bombardovalo aj západnú časť Ukrajiny. Poliaci vyslali pre obavy do vzduchu bojové lietadlá
Rusko v noci bombardovalo aj západnú časť Ukrajiny. Poliaci vyslali pre obavy do vzduchu bojové lietadlá (Zdroj: X/UNITED24 Media, Getty Images)

KYJEV/VARŠAVA – V stredu ráno siedmeho februára sa po celej Ukrajine ozýval poplach. Rusko spustilo na svojho nepriateľa mohutný raketový útok. Výbuchy sa ozývali vo viacerých mestách. Útok zaregistrovali aj krajiny NATO susediace s Ukrajinou. Poliaci dokonca vyslali do vzdušného priestoru stíhačky.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 713 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Podľa domácich médii bol poplach najprv vyhlásený na východe Ukrajiny a postupne sa šíril až do západných častí. Agentúra Unian uviedla, že ľudia z miest po celej krajine hlásili výbuchy. Ukrajinské letectvo dodalo, že priamo ohrozené balistickými raketami bolo mesto Charkov. Armáda vyzvala obyvateľov Poltavy, aby sa presunuli do krytov. Rakety lietali z východu aj na metropolu Kyjev. 

"V súčasnej dobe máme informácie o zásahoch nebytových budov," povedal na telegrame starosta Charkova Ihor Terečov. Podľa šéfa Charkovskej oblastnej vojenskej správy Oleha Syniehubova zatiaľ v oblasti kvôli nočným náletom nikto neumrel. "Po nočnom ostreľovaní Charkova utrpeli zranenia dvaja ľudia," dodal.

Šáhidy a bombardéry

Rusi útočili aj na Mykolajivskú oblasť, kde použili bezposádkové lietadlá Šáhid. Správy hovoria o jednej obeti z Mykolajiva. V Kyjeve raketa zasiahla budovu stanice technickej kontroly a jednu z výškových budov zachvátil požiar. Z metropoly Ukrajiny je v doterajšom priebehu hlásených najmenej 30 obetí. 

Rusko vyslalo v noci do vzduchu niekoľko bombardérov Tupolev Tu-95MS, ktoré bombardovali územie Ukrajiny bojovými hlavicami Ch-22. O výbuchoch informoval na sociálnych sieťach aj starosta Kyjeva Vitalij Kličko so slovami, že protivzdušná obrana funguje.

Ruské rakety zasiahli aj západnú oblasť Ukrajiny okolo Ľvova. Poľský vzdušný priestor už chránia bojové lietadlá, ktoré operujú vo vzduchu. "Spozorovali sme intenzívnu činnosť ruského letectva, ktorá súvisí s bombardovaním Ukrajiny. Zahájili sme všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti poľského vzdušného priestoru. Do vzduchu vzlietli aj lietadlá aliancie. Situáciu veľmi pozorne sledujeme," uvádza sa na sociálnej sieti X. 

Viac o téme: BombardovanieRuskoKyjevCharkovVojna na UkrajineMykolajov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu