Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Škandál ukrajinskej tajnej služby: Agenti tajne sledovali novinárov! Zakročiť musel aj Zelenskyj

(Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov, Repro foto: YouTube/BIHUS Info)

KYJEV – Ukrajinskou tajnou službou (SBU) otriasol škandál. Vyšlo totiž najavo, že agenti uprostred vojny vynaložili nemalé prostriedky na to, aby vyrobili kompromitujúci materiál na investigatívnych novinárov. Tí ale napokon zverejnené video dokázali spojiť s SBU. Škandál musel riešiť aj prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý nariadil vyšetrovanie.

Šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Vasyl Maljuk priznal, že novinárov investigatívneho servera Bihus.Info sledovali agenti SBU z oddelenia ochrany národnej štátnosti. Vedúci tohto oddelenia boli odvolaní, informoval na svojej webovej stránke denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na vyhlásenie generála Maljuka. "Maljuk priznal nepríjemnosť," napísala o záležitosti tlačová agentúra Unian.

Aféra vypukla minulý mesiac po zverejnení kompromitujúceho videa so zostrihanými odposluchmi a zábermi zo silvestrovského večierka redakcie na chate pri Kyjeve, kde sa okrem iného fajčila marihuana. K nahrávke niekto pridal tóny reggae a video nazval "Odvrátená tvár Bihusu.info. Šňupú speed, berú MDMA, fajčia trávu a potom vyšetrujú."

Zelenskyj nariadil vyšetrovanie, novinári spustili vlastné

Šéf stránky Denys Bihus vtedy oznámil, že všetci ľudia na záberoch, z ktorých nikto nebol priamo novinár, boli prepustení a posťažoval sa na sledovanie, ktoré trvalo niekoľko mesiacov, zrejme na príkaz nadriadených. Podľa Bihusa sa na sledovaní podieľali tri desiatky agentov SBU.

Prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil vyšetrovanie s tým, že vyvíjanie tlaku na novinárov je neprijateľné. Vznik nahrávky začala vyšetrovať aj samotná tajná služba, medzitým sa ale k záznamom z bezpečnostných kamier na ubytovaní dostali spomínaní novinári. Tí teraz zverejnili viac ako hodinovú reportáž s názvom "Našli sme ich! Špeciálna operácia SBU proti novinárom: tváre, mená, dôsledky“, v ktorej dokazujú že kompromitujúce materiály vytvorili tajní agenti.

Odvolali vedenie, šéf SBU dáva od akcie ruky preč

Podľa utorkového oznámenia generálna prokuratúra poverila ďalším vyšetrovaním nezákonného sledovania a odpočúvania novinárov vyšetrovateľov z civilnej kriminálnej centrály. Šéf SBU teraz odsúdil "neprijateľné konanie" osôb, ktoré počas operácie proti obchodníkom s drogami nielenže získali informácie o zapojení člena redakcie do distribúcie drog, ale umožnili aj zverejnenie videozáznamu z tohto prípadu. Následne navrhol odvolanie celého vedenia oddelenia a prezident Zelenskyj mu vyhovel.

Zlyhania jednotlivcov však nemôžu vymazať výsledky a úspechy SBU vo vojne proti Rusku, zdôraznil generál. Ubezpečil tiež, že každé porušenie zákona musí byť potrestané a že ako šéf SBU urobí všetko pre to, aby všetky médiá mohli na Ukrajine slobodne pôsobiť. "Chránime demokratické hodnoty vrátane slobody prejavu a nezávislosti médií," povedal generál. Ukrajinskí poslanci odhlasovali pozvanie generála Maljuka do parlamentu, aby kauzu vysvetlil.

Viac o téme: SBUUkrajinská tajná službaBihus.Info
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu