Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ukrajinou otriasa korupčný škandál: V armáde bolo spreneverených takmer 40 miliónov dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinským ministerstvom obrany otriasa ďalší prípad korupcie. Podľa spravodajských informácií mali predstavitelia a vedúci pracovníci dodávateľa zbraní spreneveriť približne 40 miliónov dolárov.

Ukrajinská domáca tajná služba SBU odhalila prípad korupcie pri nákupe zbraní ukrajinskou armádou. Škoda je údajne takmer 40 miliónov dolárov. "Podľa vyšetrovania sú na sprenevere zapletení bývalí aj súčasní vysokí funkcionári ministerstva obrany a šéfovia dcérskych spoločností," uviedla SBU. Vyšetrovanie „odhalilo predstaviteľov ministerstva obrany a manažérov dodávateľa zbraní Ľvov Arsenal“. Súčasťou sprenevery bol nákup 100 000 mínometných nábojov pre armádu, uvádza sa vo vyhlásení.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 704 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Podľa SBU bola v auguste 2022, šesť mesiacov po začiatku vojny, uzavretá zmluva s veľmi neznámou spoločnosťou Ľvov Arsenal na nákup granátov. Platba bola vykonaná vopred, pričom časť prostriedkov bola prevedená inej spoločnosti na Balkáne. Zbrane však podľa vyhlásenia nikdy neboli dodané. Ukradnuté finančné prostriedky boli skonfiškované. „Hlásenia o podozrení“ boli vydané voči piatim ľuďom na ministerstve aj voči dodávateľovi zbraní. Ide o prvú fázu ukrajinského súdneho sporu. Podozrivého zatkli pri pokuse prekročiť ukrajinskú hranicu.

Masívny podvod pri obstarávaní potvrdilo aj ukrajinské ministerstvo obrany. Korupcia v armáde je na Ukrajine obzvlášť citlivou otázkou, keďže krajina sa snaží zachovať morálku verejnosti a tiež sa snaží vstúpiť do EÚ. V prípade dokázania viny hrozí zainteresovaným až dvanásť rokov väzenia.

Viac o téme: ArmádaKorupciaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu