Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Senegalská polícia musela použiť proti stúpencom opozície slzotvorný plyn

Senegalská poriadková polícia hádže slzný plyn na stúpencov opozičného prezidentského kandidáta Daouda Ndiayeho
Senegalská poriadková polícia hádže slzný plyn na stúpencov opozičného prezidentského kandidáta Daouda Ndiayeho (Zdroj: SITA/AP Photo/Stefan Kleinowitz)

DAKAR - Senegalská polícia v pondelok pomocou slzotvorného plynu rozohnala stúpencov opozície pred budovou parlamentu v hlavnom meste Dakar. Niekoľko desiatok ľudí tam skandovalo: "Macky Sall diktátor". Stalo sa tak krátko pred začiatkom rokovania o odklade prezidentských volieb. Informovala o tom správa z agentúry AFP.

V pondelok bol v Dakare tiež zablokovaný prístup na internet cez mobilné telefóny. Mnohí používatelia uviedli, že od rána nemajú možnosť pripojiť sa na internet cez mobilné dáta. Ministerstvo komunikácií, telekomunikácií a digitálneho hospodárstva podľa agentúry AP uviedlo, že internet prerušili "pre šírenie nenávistných a podvratných správ na sociálnych sieťach v súvislosti s ohrozením a narušením verejného poriadku".

archívne video

Protestné zhromaždenie iniciatívy Banská Štiavnica nebude ticho! (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Prezidentské voľby v Senegale sa mali konať 25. februára, prezident Macky Sall ich odloženie oznámil v sobotu. Ako dôvod uviedol spor medzi justíciou a parlamentom o vylúčení niektorých kandidátov a hlásené dvojaké občianstvo niektorých kandidátov.

Opozícia odklad prezidentských volieb ostro kritizuje. Na jednom z nedeľných protestov proti ich odkladu zadržali bývalú senegalskú premiérku Aminatu Touréovú, ktorá je vedúcou predstaviteľkou opozície. Podľa AFP ide o vôbec prvý odklad prezidentských volieb v Senegale od získania nezávislosti v roku 1963.

Znepokojenie v súvislosti s odkladom volieb vyjadrili Francúzsko, USA i EÚ, ktoré zhodne vyzvali, aby sa voľby v Senegale uskutočnili čo najskôr. Stanoviť urýchlene nový termín hlasovania v prezidentských voľbách vyzvalo Senegal aj Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS).

Viac o téme: ProtestZásahSlzotvorný plynPolícia SenegalBudova parlamentu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu