Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európska únia vyzýva nepokojmi zmietaný Senegal na zaistenie základných slobôd občanom

Macky Sall
Macky Sall (Zdroj: X/insightfactor)

BRUSEL - Európska únia v nedeľu vyzvala úrady v Senegale, aby tamojším obyvateľom zaistili základné slobody. Reagovala tak na nepokoje, ktoré v tejto západoafrickej krajine vypukli po odklade prezidentských volieb a vyžiadali si už tretiu obeť. Informuje o tom agentúra AFP.

Úradujúci prezident Macky Sall minulý víkend oznámil odloženie prezidentských volieb, ktoré sa pôvodne mali konať 25. februára. Tento krok odôvodnil sporom medzi senegalským parlamentom a Ústavnou radou v súvislosti s potenciálnymi uchádzačmi, ktorým bolo znemožnené kandidovať.

archívne video

Bilčík na pôde EP o zasahovaní Ruska do volebných procesov v EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Sall povedal, že chce začať proces "upokojenia a zmierenia" v krajine a zopakoval svoj záväzok nekandidovať na tretie funkčné obdobie. Podľa AFP odročenie volieb uvrhlo Senegal do jednej z najhorších kríz od získania nezávislosti od Francúzska v roku 1960. Protestujúci proti odkladu sa dostali s bezpečnostnými zložkami do konfliktu, ktorý začína byť čoraz viac násilnejší. Senegal bol pritom považovaný za oázu stability a demokracie v západnej Afrike - regióne zmietanom prevratmi a nepokojmi, píše AFP.

Od minulého týždňa v krajine zahynuli tri osoby. Šestnásťročný chlapec zomrel v sobotu večer v nemocnici po tom, čo utrpel zranenie v meste Ziguinchor. Podľa nemenovaného zdroja a miestneho politika ho strelili do hlavy. Ďalší dvaja mladiství prišli o život po protestoch v hlavnom meste Dakar a v meste Saint-Louis na severe krajiny. "EÚ vyjadruje sústrasť príbuzným mŕtvych a vyzýva štátne orgány, aby zaručili základné slobody," uviedla na sociálnej sieti X hovorkyňa diplomacie EÚ.

Americký Úrad pre africké záležitosti vyjadril sústrasť rodinám a priateľom obetí a vyzval "prezidenta Salla, aby obnovil harmonogram volieb, dôveru a vniesol do situácie pokoj". Senegalský parlament minulý týždeň v pondelok podporil krok prezidenta a súhlasil Salla ponechať v úrade, kým sa jeho nástupca neujme funkcie. Podľa AFP sa tak stane najbližšie až začiatkom roku 2025. Sallovo druhé funkčné obdobie sa malo pôvodne skončiť 2. apríla.

Viac o téme: NepokojeVýzvaEurópska úniaSenegalZákladné práva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu