Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Marián Gešper ocenil šéfa Matice slovinskej v Ľubľane

Predseda Matice slovenskej Marián Gešper Zobraziť galériu (3)
Predseda Matice slovenskej Marián Gešper (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

ĽUBĽANA - Predseda Matice slovenskej (MS) Marián Gešper ocenil v prítomnosti slovinskej prezidentky Nataše Pircovej Musarovej pri príležitosti 160. výročia vzniku Matice slovinskej jej predsedu Aleša Gabriča. K oceneniu došlo v piatok v slovinskej metropole Ľubľana.

Na podujatí, nad ktorým prevzala čestnú záštitu prezidentka Slovinska, sa okrem iných zúčastnil aj zástupca slovenského veľvyslanca v Ľubľane Peter Bak, ďalší poprední predstavitelia Matice slovenskej a predsedovia Matice srbskej Dragan Stanič, Matice chorvátskej Miro Gavran, Matice čiernohorskej Ivan Jovovič či významní spisovatelia a kultúrni dejatelia Slovinska, uviedla MS.

archívne video

Prezidentka SR Čaputová prijala ocenených a nominovaných v rámci ocenenia Detský čin roka (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

MS v oficiálnom zastúpení Mariánom Gešperom na podujatí ocenila Gabriča vzácnymi faksimilami z Archívu Matice slovenskej, ale aj Zlatou cenou Matice slovenskej. Slovinská prezidentka v príhovore okrem iného spomenula uvedomelých jednotlivcov, ktorí svojou prácou a často aj dobrovoľnými príspevkami umožnili existenciu a nerušené fungovanie tejto významnej inštitúcie.

Predseda Matice slovenskej Marián Gešper vo svojom príhovore pripomenul významné historické a kultúrne súvislosti medzi Slovenskom a Slovinskom, ako je minuloročná 160-ročnica Matice slovenskej spojená s cyrilo-metodskou tradíciou a spoločné korene v Samovej ríši, uvádza MS.

Matica slovenská
Zobraziť galériu (3)
Matica slovenská  (Zdroj: TASR - Pavol Ďurčo)

Viac o téme: VznikSlovinskoMatica slovenskáMarián Gešper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu