Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Incident na izraelskom veľvyslanectve vo Švédsku vyšetrujú ako pokus o teroristický čin

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: unsplash.com/Ozan Öztaskiran)

ŠTOKHOLM - Švédske úrady vyšetrujú nález "nebezpečného predmetu" na izraelskom veľvyslanectve v Štokholme ako pokus o teroristický čin. V piatok o tom informovala agentúra AFP.

Švédska polícia dostala v stredu hlásenie z izraelskej ambasády o náleze podozrivého predmetu. Na miesto privolali expertov na výbušniny, ktorý ho zneškodnili. O aký objekt išlo, ale bližšie nešpecifikovali.

archívne video

Sväté miesta, ako sú mešity, by sa nemali využívať ako fronty na terorizmus. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Podľa švédskych médií to bol ručný granát, ktorý ktosi hodil ponad plot a ktorý dopadol pri budove ambasády. Izraelský veľvyslanec v Štokholme Ziv Nevo Kulman v príspevku na sociálnej sieti napísal, že išlo o pokus o útok voči izraelskej ambasáde.

"Predbežné vyšetrovanie, ktoré začal švédsky policajný útvar 31. januára po náleze nebezpečného predmetu na izraelskom veľvyslanectve v Štokholme, prevzala Švédska bezpečnostná služba," uvádza sa v piatkovom vyhlásení tejto švédskej tajnej služby, známej pod skratkou SÄPO, ktorá je zodpovedná aj za boj proti terorizmu.

Udalosť na izraelskom veľvyslanectve sa podľa nej vyšetruje ako zločin terorizmu. Švédska vláda vlani v októbri vyčlenila desať miliónov švédskych korún (približne 890-tisíc eur) na zvýšenie bezpečnosti židovských inštitúcií a kongregácií v dôsledku nárastu antisemitizmu po vypuknutí vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, pripomína AFP.

Viac o téme: IncidentVeľvyslanectvoŠvédskoTerorizmusNebezpečný predmet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu