Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Znepokojujúce správy z TOP destinácie Slovákov: Zákerná infekcia vystrašila dovolenkárov aj lekárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

ZÁGREB - Vyše 20 dovolenkárov z Nemecka sa minulý rok nakazilo nepríjemnou infekciou, ktorú spôsobuje parazit. Vyvoláva okrem iného hnačku. Zdravotníkov nepríjemne prekvapil neobvykle vysoký výskyt ochorení.

Odborníci skúmajú veľký nárast prípadov v obľúbenom regióne Istria. Ten sa nachádza na severe krajiny na pobreží Jadranského mora. Experti sa domnievajú, že dovolenkári sa mohli nakaziť v kontaminovaných bazénoch.

archívne video

Nádherné pamiatky a krištáľové more len dve hodiny od nás: Hitom sezóny je Dubrovník (Zdroj: Zoznam/ ako)

Zdravotné potiaže ako sú zvracanie, hnačky či bolesti žalúdka mohol spôsbiť parazit nazývaný kryptosporídium, ktorý dokáže vo vode prežiť aj týždeň. Šíri sa nakazenými fekáliami a nevadí mu ani chlór. Fekálie sa môžu do vody dostať zo stôp zaschnutých výkalov nakazenej osoby. Tie sa potom dostanú do úst plavca a dôjde k nákaze.

ľudia dokážu vylúčiť až 100 miliónov zárodkov kryptosporídia, pričom na nákazu stačí iba desať, tvrdí americké centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Heidelberský inštitút globálneho zdravia a Inštitút Roberta Kocha dospeli k záveru, že k nákaze 23 osôb došlo medzi 31. júlom a 1. októbrom. 

To, či nárast počtu prípadov súvisí s väčším počtom nemeckých dovolenkárov v Chorvátsku, úradníci neskúmali. Je možné, že k odhaleniu takého vysokého počtu prípadov mohlo prispieť aj lepšie testovanie po vypuknutí pandémie koronavírusu.

"Pravdepodobnosť vystaveniu sa chorobe v južnej Európe - Francúzsku, Grécku, Taliansku, Portugalsku a Španielsku - sa tiež zvýšila, ale oveľa menej, čo naznačuje skôr účinok špecifický pre expozíciu v Chorvátsku než všeobecný trend," píšu odborníci v časopise Eurosurveillance.

Zdravotníci tiež vykonali prieskum medzi 15 z 23 nakazených dovolenkárov. Zistilo sa, že 14 využívali bazény v kempingoch. V iných bazénoch sa kúpali len dvaja z nich.

Infekcia kryptosporídiom vo väčšine prípadov odoznie sama bez liečby. Obvykle to trvá niekoľko dní či týždňov. Horšie na tom môžu byť osoby s oslabenou imunitou, starší ľudia, či pacienti, ktorí sa liečia na rakovinu. U nich môže byť priebeh ochorenia problematickejší.

Viac o téme: DovolenkaNákazaChorvátskoKryptosporídium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu