Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zmutovaná prasacia chrípka opäť zabíja: Už dvaja mŕtvi a traja pacienti v kritickom stave!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

RÍM - Vírus chrípky A H1N1 opäť útočí. V priebehu niekoľkých hodín si v nemocnici San Bortolo v talianskom meste Vicenza vyžiadal dve obete. Prvou bol 55-ročný muž, ktorý trpel viacerými chronickými ochoreniami. Zomrel v nedeľu 7. januára. Druhou obeťou sa stal 47-ročný muž, ktorý bol pred nákazou chrípkou zdravý a bez chronických problémov.

V tej istej nemocnici sú hospitalizovaní ďalší piati pacienti s touto chrípkou, pričom jednou z nich je žena v kritickom stave, stav ostatných je tiež veľmi vážny. „Prvýkrát vidím naraz toľko kritických prípadov,“ povedal primár z nemocnice San Bortolo pre talianske leggo.it.

Zástupcovia organizácií odovzdali verejnú výzvu na zastavenie valcovania právneho štátu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zdravotníci pritom upozorňujú, že aj keď sa hovorí o prasacej chrípke, ide o variant V vírusu H1N1 pdm09, ktorý už od roku 2009 cirkuluje práve v čase chrípkovej sezóny. Nejde teda o vírus, ktorý sa objavuje kedykoľvek počas roka bez ohľadu na sezónnosť. Mutácia tohto vírusu prasacej chrípky prebieha neustále, zdá sa, že tentokrát dokáže skomplikovať priebeh ochorenia aj u relatívne zdravých ľudí.

Priebeh ochorenia 47-ročného muža bol veľmi rýchly. V krátkosti po prvých príznakoch sa objavili vážne komplikácie, ktoré viedli až k úmrtiu. Medzi komplikácie pri prasacej chrípke rovnako ako pri mnohých ďalších chrípkových vírusoch patrí zápal pľúc, ťažké dýchanie, horúčka i nedostatočná saturácia krvi kyslíkom. Žena z nemocnice s najvážnejším stavom je stále napojená na extrakorporálnu membránovú oxygenáciu (ECMO). Prístroj zabezpečuje okysličovanie krvi v prípade, že túto funkciu pľúca nedokážu vykonávať – je to teda prístroj zabezpečujúci prežitie pri horšom stave ako prístroje pľúcnej ventilácie – keď ešte pľúca s pomocou dokážu okysličovať krv.

Problém v Taliansku sa však rýchlo zhoršuje. Zaťaženie pohotovostí sa v priebehu niekoľkých dní zvýšilo o 20 až 30%. V nemocniciach sa kopia pacienti čakajúci na lôžko a odborníci varujú pred hroziacimi závažnými problémami zdravotníctva. Nejde pritom o problémy spôsobené COVID 19, skôr ide práve o prasaciu chrípku a ďalšie vírusy. Upozorňujú, že dôvodom zvýšeného počtu pacientov s vážnymi komplikáciami je slabá zaočkovanosť proti chrípke. Klasické sezónne očkovanie proti chrípke by malo zmierniť priebeh chrípkového ochorenia aj pri nákaze kmeňmi prasacej chrípky.

Viac o téme: Pracia chrípkaTalianskoH1N1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu