Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Situácia na Blízkom východe je podľa Blinkena nebezpečnejšia než v roku 1973

Antony Blinken Zobraziť galériu (3)
Antony Blinken (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Situácia na Blízkom východe je najnebezpečnejšia za posledné desaťročia, uviedol v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

"Dovolím si tvrdiť, že takúto nebezpečnú situáciu sme v tejto oblasti nepozorovali najmenej od roku 1973 a pravdepodobne ani predtým," povedal Blinken na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.Koalícia arabských štátov na čele s Egyptom a Sýriou 6. októbra 1973 nečakane zaútočila na Izrael počas najdôležitejšieho židovského sviatku Jom kipur (Deň zmierenia), pripomína DPA.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Zobraziť galériu (3)
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken  (Zdroj: TASR/AP/Evelyn Hockstein)

Vojna trvala 19 dní. Bojovalo sa najmä na Sinajskom polostrove a na Golanských výšinách. Izraelské záznamy uvádzajú, že bolo zabitých 2656 izraelských vojakov.Traja americkí vojaci prišli v nedeľu o život a približne dve desiatky ďalších utrpeli zranenia pri útoku dronmi na menšiu americkú základňu Tower 22 na severovýchode Jordánska neďaleko hranice so Sýriou. To vedie k nárastu obáv, že sa konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas v Pásme Gazy rozšíri aj do ďalších častí Blízkeho východu, píše DPA.

Americký prezident Joe Biden uviedol, že nedeľňajší útok uskutočnili militantné skupiny podporované Iránom, ktoré pôsobia v Iraku a Sýrii. USA podľa jeho slov budú útok opätovať. Iránska vláda v pondelok účasť na tomto útoku poprela.Predstavitelia americkej armády, ktorí chceli zostať v anonymite, v pondelok uviedli, že jednotky umiestnené na základni si nepriateľský dron pravdepodobne pomýlili s americkým dronom vracajúcim sa späť na základňu. V dôsledku toho sa vojaci na základni nepriateľské bezpilotné lietadlo nesnažili zostreliť.

Stoltenberg upozornil na rušivú činnosť Iránu i význam pomoci pre Ukrajinu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok povedal, že Irán narúša stabilitu v oblasti Blízkeho východu. Upozornil aj na význam ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu."Pozorujeme, ako Irán destabilizuje región," povedal Stoltenberg na spoločnej tlačovej konferencii s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. Dodal, že Irán takisto nesie zodpovednosť za podporu teroristov, ktorí útočia na lode v Červenom mori. "Správanie Teheránu nám pripomína, ako vyzerá svet bez pravidiel - nepredvídateľný a nebezpečný," povedal.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (3)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

Stoltenberg ocenil neúnavné diplomatické úsilie Blinkena s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu vojne v Pásme Gazy i jeho úsilie smerom k mierovému riešeniu konfliktu.Pripomenul tiež, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu uplynuli už takmer dva roky. "Víťazstvo Ruska by povzbudilo Irán, Severnú Kóreu a Čínu," povedal. "To je dôležité pre bezpečnosť Európy i Ameriky, preto podpora Ukrajiny slúži aj záujmom USA," dodal. Privítal odhodlanie amerického prezidenta Joea Bidena i Blinkena, ktorí sa usilujú dosiahnuť pokračovanie americkej pomoci Kyjevu.

Ocenil aj spoločné úsilie všetkých spojencov v rámci NATO v oblasti pomoci Ukrajine a vyjadril presvedčenie, že v nej budú pokračovať. "Podpora Ukrajiny nie je dobročinnosť. Je to investícia do našej vlastnej bezpečnosti," povedal. Na dosiahnutie trváceho s spravodlivého mieru je podľa jeho slov potrené poskytnúť Ukrajine viac zbraní a streliva.S Blinkenom hovorili aj o budúcnosti NATO, ktoré tento rok pripomenie 75. výročie založenia a v júli sa uskutoční summit tejto aliancie vo Washingtone. Spojenci na ňom podniknú ďalšie kroky na jej posilnenie.

Viac o téme: Jens StoltenbergBlízky východAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu