Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Droga z USA má na svedomí prvé úmrtia v Česku: Odborníci bijú na poplach, o chvíľu budú obete aj u nás!

Obrázok ukazuje, koľko dávky stačí k predávkovaniu heroínom a koľko dávky je potrebnej k predávkovaniu fentanylom
Obrázok ukazuje, koľko dávky stačí k predávkovaniu heroínom a koľko dávky je potrebnej k predávkovaniu fentanylom (Zdroj: New Hampshire State Police Forensic Lab)

BRATISLAVA - Extrémne nebezpečná. Extrémna návyková. Zombie droga, ako sa hovorí syntetickému fentanylu, už dorazila z USA aj do Európy. O obrovských rizikách užitia čo i len stopového množstva fentanylu komunikujú Američania masívnou kampaňou, ktorá má varovať širokú verejnosť pred touto smrtiacou a vysoko návykovou látkou. Európa zatiaľ mlčí, hoci droga už prináša prvé obete.

Fentanyl je 50-krát silnejší ako heroín, ktorý má v Európe povesť jednej z najsilnejších drog. Pomaly a v tichosti sa vkráda na čierny trh a štátne inštitúcie len pomaly otvárajú pred ním oči. Kampaň by pritom už mala byť v plnom prúde, čo potvrdzujú aj správy z Českej republiky, kde si fentanyl vyžiadal prvé obete. Správu priniesla televízia ČT24.

Policajná naháňačka na Kysuciach (Zdroj: Polícia SR - Žilinský kraj)

Zbytočné úmrtia, často spôsobené nevedomosťou a skutočné udalosti inšpirovali slovenských tvorcov k natočeniu filmu FENTASY, ktorý príde do kín už 14. marca 2024. Príbeh, ktorý akoby kopíroval skutočné udalosti, aké sa zvyčajne prezentujú vo večerných správach. Odstrašujúci prípad užívania fentanylu by si mal pozrieť každý a toto posolstvo šíriť ďalej, aby sa zabránilo zbytočným stratám na životoch.

Fentanyl sa radí medzi opiatové lieky indikovaný pri veľmi silnej bolesti, zväčša u onkologických pacientov. Na Slovensku je prísne viazaný na lekársky predpis a predáva sa zväčša vo forme náplastí. V zahraničí je však v poslednom období zneužívaný pre jeho veľmi silné účinky. U susedov v Čechách dokonca narkomani prehľadávajú nemocničné smetné nádoby, aby sa dostali k použitým fentanylovým náplastiam. Užitie len stopového množstva drogy môže pritom spôsobiť paralýzu a v mnohých prípadoch končí smrťou.

Zákernosť fentanylu je najmä v tom, že sa s ním „sekajú“ iné návykové látky ako heroín, pervitín či kokaín. Užívatelia tak často ani nemusia vedieť, že fentanyl užili. Nie to teda problém okrajových skupín obyvateľstva. Najmä kokaín užívajú aj na Slovensku veľké skupiny ľudí z horných vrstiev. To potvrdzujú aj úmrtia celebrít z Ameriky, ako je spevák Prince, raper Coolio či hudobník Tom Petty, ktorí užili fentanyl a ani o tom nevedeli. K predávkovaniu totiž stačí užiť len dva miligramy.

Viac o téme: DrogaFentanylSlovenskoČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu