Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Súd udelil trest smrti podpaľačovi z Kjóta: O život pripravil 36 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/PamWalker68)

KJÓTO - Súd v Japonsku vo štvrtok udelil trest smrti páchateľovi podpaľačského útoku na štúdio animovaných filmov v meste Kjóto v júli 2019, ktorý si vyžiadal 36 obetí na životoch. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na miestne média.

Muž menom Šindži Aoba sa k útoku priznal. Išlo o najsmrtiacejší trestný čin v Japonsku za celé desaťročia, píše AFP. Aoba údajne vnikol do budovy štúdia animovaných filmov Kyoto Animation, rozlial na podlahu horľavú látku a zapálil ju, pričom kričal: "Zomrite!" Viac ako 30 ľudí počas útoku utrpelo zranenia.

Úrady útočníka zadržali neďaleko miesta činu. Museli ho však previezť do nemocnice s vážnymi popáleninami, ktoré utrpel počas útoku. Neskôr absolvoval viacero operácii, pri ktorých mu nahradili poškodenú kožu. Aobaovi právnici uviedli, že je nevinný a tvrdili, že z dôvodu mentálnej poruchy nebol spôsobilý rozoznať medzi dobrom a zlom a zabrániť páchaniu trestného činu, píše AFP. Sudca však vo štvrtok rozhodol, že Aoba v čase spáchania činu nebol duševne chorý a ani nemal obmedzenú mentálnu kapacitu.

Japonsko a USA ako jediné krajiny zo skupiny G7 vykonávajú trest smrti, píše agentúra Reuters.

Viac o téme: SmrťPodpaľačJaponskoKjóto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu