Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ukrajinci reagujú na Ficove slová: Snažíme sa, aby Rusi netiahli do Košíc a Prešova, odkazujú!

Robert Fico a Volodymyr Zelenskyj
Robert Fico a Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos/Francisco Seco)

KYJEV/BRATISLAVA - V otázkach územnej celistvosti nemôže robiť kompromisy ani Ukrajina, ani Slovensko, ani žiaden iný štát. V súvislosti so sobotňajšími vyjadreniami slovenského premiéra Roberta Fica o potrebe kompromisného riešenia vojny na Ukrajine to v pondelok na Facebooku napísal hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

"Ukrajina a jej partneri sa snažia o vytlačenie Rusov z Krymu, Donbasu a Luhanska, aby netiahli ďalej, najmä do Košického a Prešovského kraja, ale aj do ďalších regiónov Slovenska," vyhlásil hovorca ukrajinského rezortu diplomacie.

archívne video

Reakcia vlády na vystúpenie prezidentky k novele Trestného zákona (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako ďalej zdôraznil, bez bezpečnosti na Ukrajine nebude bezpečnosť ani na Slovensku, ani v Európe ako takej. Podľa neho je na priblíženie víťazstva Ukrajiny vo vojne potrebné spoločné úsilie.

Predseda slovenskej vlády cez víkend v relácii RTVS Sobotné dialógy povedal, že riešením vojny na Ukrajine musí byť kompromis, i keď "veľmi bolestivý pre obidve strany". Podľa neho je zo strany Ukrajiny nereálne očakávať, že Rusi sa stiahnu z Krymu, Donbasu či Luhanska.

V stredu sa má Fico stretnúť v Užhorode so svojím ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhaľom. Podľa svojho sobotňajšieho vyjadrenia mu chce tlmočiť, že SR nebude na Ukrajinu dodávať zbrane a nepodporí ani jej vstup do NATO. "Pokiaľ ide o vstup do Európskej únie, tak my ich rešpektujeme, ale musia plniť podmienky," povedal.

Viac o téme: územieRuskoRobert FicoSlovenskoUkrajinaOleh Nikolenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu