Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Českí meteorológovia varujú pred silnou poľadovicou: Niekde hrozí kalamitný stav

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Českí meteorológovia varujú pred silnou ľadovicou, ktorá by mala v stredu a vo štvrtok postupne zasiahnuť takmer celé územie Čiech a časť Moravy. Očakávajú komplikácie v doprave aj v energetike, v niektorých oblastiach hrozí kalamitná situácia. České dráhy (ČD) preto posilňujú svoje kapacity a zároveň žiadajú cestujúcich, aby sledovali aktuality z premávky.

archívne video

Snehová kalamita v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očakáva, že od juhozápadu bude prichádzať sneženie, ktoré sa bude postupne meniť na mrznúci dážď. Na väčšine územia sa podľa jeho výstrahy bude tvoriť silná ľadovica, v horských a podhorských regiónoch bude veľmi silná.

Českí meteorológovia varujú pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Kristína Mayerová)

Vo štvrtok by podľa meteorológov mali mokré povrchy s topiacim sa snehom namŕzať a postupne sa bude tvoriť aj poľadovica. "S ohľadom na mimoriadnosť meteorologickej situácie predpokladáme počas celého obdobia komplikácie v doprave a energetike. Predovšetkým v oblastiach s tvorbou veľmi silnej ľadovice, kde platí najvyšší stupeň nebezpečenstva, môže nastať kalamitná situácia," varoval ČHMÚ.Na jeho výstrahu reagovali České dráhy a cestujúcich upozornili, že komplikácie môžu nastať aj na železnici. Prevádzku vlakov by podľa nich mohlo ovplyvniť lámanie vetiev a stromov, mrznutie výhybiek či námraza na trakčnom vedení.

"České dráhy v súvislosti s varovaním meteorológov aktivujú preventívne opatrenia, dôjde k posilneniu dispečingu a pohotovostnej služby, ktorú budú držať zamestnanci ČD tak, aby mohli v prípade potreby mimoriadne nastúpiť do služby," avizoval dopravca. V pohotovosti tiež budú pomocné lokomotívy.

ČD zároveň žiadajú cestujúcich, aby v nasledujúcich hodinách sledovali aktuálne informácie o situácii na železnici buď na webe Českých dráh, v aplikácii alebo na sociálnej sieti X. Ľudia by sa tiež na možné komplikácie mali preventívne pripraviť zásobou tekutín a liekov, ktoré pravidelne užívajú, dodal český dopravca.

Viac o téme: KalamitaPočasiePoľadovicaČeskoMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu