Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európa príde o kľúčového spojenca: Belgický premiér vyriekol šokujúcu predpoveď

Belgický premiér Alexander De Croo
Belgický premiér Alexander De Croo (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Belgický premiér Alexander De Croo vyslovil počas príhovoru k europoslancom šokujúce myšlienky. Podľa neho je demokracia na Západe v ohrození a Európa musí byť pripravená na budúcnosť bez USA. K týmto vyjadreniam ho viedol možný návrat Donalda Trumpa na čelo Spojených štátov.

Ako upozornil francúzsky denník Le Soir, tento rok bude podľa belgického premiéra prelomový. "Veľa je v stávke pre Európu, veľa je v stávke pre Západ," upozornil europoslancov.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 692 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Veľkou skúškou pre Európu a USA budú nadchádzajúce voľby. "Ak rok 2024 prinesie znova 'Ameriku na prvom mieste', Európa bude osamotená viac ako kedykoľvek predtým. Ako Európania by sme sa tejto budúcnosti nemali báť, mali by sme ju prijať," vysvetlil.

"Mali by sme to prijať tak, že sa Európa upevní, bude silnejšia, suverénnejšia a viac sebestačná. Stane sa Európou, ktorá prináša výsledky a ovplyvní ľudské životy, ochráni ich, posilní ekonomiku a pripraví spoločnú európsku budúcnosť," tvrdí.

Vo svojom prejave vychádzal Alexander De Croo z predpokladu, že do Bieleho domu sa vráti po prezidentských voľbách Donald Trump, píše The Guardian. Ten  totiž v pondelok suverénne vyhral primárky v štáte Iowa a podľa prieskumov by sa mohol stať kandidátom konzervatívcov pre voľby. Tie sa budú konať tento rok v novembri a je celkom možné, že Donald Trump v nich porazí demokratického kandidát Joea Bidena.

Viac o téme: EuroparlamentDonald TrumpJoe BidenAlexander De CrooPrezidentské voľby USA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu