Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Úrady v USA vyšetrujú falošnú nahrávku Bidena vyzývajúcu, aby ľudia nešli voliť

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

WASHINGTON - Prokuratúra v americkom štáte New Hampshire vyšetruje správy o telefonátoch, v ktorých za pomoci umelej inteligencie (AI) napodobený hlas amerického prezidenta Joea Bidena vyzýval voličov, aby nešli k utorkovým primárkam. Informovala o tom agentúra AP.

Nahratú správu v nedeľu dostalo niekoľko voličov, uviedol generálny prokurátor John Formella, ktorý ich vyzval, aby "obsah tejto správy úplne ignorovali". Ide podľa neho o pokus o narušenie volieb. Správa generuje hlas podobný Bidenovi a využíva niektoré z jeho častých fráz. Poslucháčom odkazuje, aby si "svoj hlas nechali na novembrové voľby", keď si Američania zvolia nového prezidenta. "Hlasovanie tento utorok iba pomôže republikánom v ich snahe znovu zvoliť Donalda Trumpa," uvádza nahrávka s odvolaním sa na exprezidenta, ktorý je favoritom republikánskeho hlasovania a najväčším vyzývateľom demokrata Bidena.

archívne video

Zuzana Čaputová sa vo Varšave stretla s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

"Váš hlas je dôležitý v novembri, nie teraz v utorok," uvádza správa. Agentúra AP poznamenáva, že hlasovanie v primárkach voliča nijako nevylučuje z novembrových všeobecných volieb. Nie je jasné, kto za falošnými telefonátmi stojí. Ich príjemcom sa ukázalo osobné číslo Kathy Sullivanovej, bývalej predsedníčky Demokratickej strany v štáte. Podľa AP ale išlo aj v tomto prípade o podvrh. Sullivanová na to upozornila príslušné úrady a na prokuratúru podala sťažnosť.

Viac o téme: VoľbyUSAJoe BidenPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu