Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Francúzsky najvyšší súd zrušil vydanie odsúdeného mafiánskeho vraha do Talianska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzsky najvyšší súd vyhlásil v utorok za neplatné rozhodnutie nižšieho súd o vydaní usvedčeného mafiánskeho zabijaka Edgarda Greca do Talianska. Greco je na úteku od roku 2006. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Odvolací súd v Lyone vlani v apríli potvrdil vydanie Greca do Talianska. Rozhodnutie bolo však na základe odvolania posunuté najvyššiemu odvolaciemu súdu (kasačnému súdu). Ten rozhodol, že pre procesnú chybu, ktorá nastala na odvolacom súde v Lyone, by sa malo Grecovo vydanie znovu prerokovať vo Francúzsku. Taliansko žiada vydanie 63-ročného Greca, aby si odpykal svoj doživotný trest za to, že v roku 1991 dobil v Kalábrii páčidlom na smrť dvoch svojich mafiánskych rivalov.

archívne video

Voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu vyhlási Pellegrini v pondelok (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Je tiež podozrivý z členstva v mafiánskej organizácii 'Ndrangheta, ktorá pôsobí v talianskom regióne Kalábria. Z Talianska ušiel po svojom odsúdení v roku 2006. Na úteku bol do februára 2023, keď ho zadržala francúzska polícia. Vyšetrovatelia zistili, že usvedčený vrah pracoval ako kuchár v talianskej pizzerii v meste Saint-Étienne v strednom Francúzsku.

Greco mal novú totožnosť a vzal si meno Paolo Dimitrio. Svojou novou identitou si bol natoľko istý, že v lete v roku 2021 dokonca spolupracoval s istými francúzskymi novinami, v ktorých sa chválil receptami svojej reštaurácie, píše Reuters. Taliansko po jeho zadržaní požiadalo o jeho vydanie.

Viac o téme: VrahVydanieZrušilSúd TalianskoFrancúzskoMafián
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu