Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Japonsko vypustilo špionážny satelit na sledovanie rakiet Severnej Kórey

Raketa H2A je zdvihnutá zo štartovacej rampy vo vesmírnom stredisku Tanegashima v Kagošime v južnom Japonsku
Raketa H2A je zdvihnutá zo štartovacej rampy vo vesmírnom stredisku Tanegashima v Kagošime v južnom Japonsku (Zdroj: SITA/AP/Kjódske správy )

TOKIO - Japonsko vypustilo v piatok vládny satelit na zber spravodajských informácií o situácii vo vojenských zariadeniach v Severnej Kórei a zlepšovanie reakcie na prírodné katastrofy. Informuje agentúra AP.

Raketa H2A odštartovala z vesmírneho strediska Tanegašima v juhozápadnom Japonsku. Nový satelit dokáže snímať zemský povrch bez ohľadu na zlé počasie. Japonský špionážny satelitný program reaguje na raketu Severnej Kórey, ktorú KĽDR v roku 1988 odpálila ponad Japonsko. Tokio mieni vytvoriť sieť desiatich satelitov, ktoré budú sledovať územie KĽDR a poskytovať včasné varovania pred prípadnými odpáleniami rakiet.

archívne video

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

Vláda japonského premiéra Fumia Kišidu v roku 2022 schválila národnú bezpečnostnú stratégiu. Jej súčasťou je rozmiestnenie striel s plochou dráhou letu Tomahawk americkej výroby a ďalších rakiet už na budúci rok, aby Japonsko dosiahlo väčšiu útočnú spôsobilosť. Ukončila tak dodržiavanie povojnovej výlučne sebaobrannej zásady v reakcii na rýchly vývoj zbraní v Číne a Severnej Kórei.

Raketu H2A vyvinula spoločnosť Mitsubishi Heavy a Japonská agentúra pre výskum vesmíru. Je vysoká 53 metrov s priemerom 4 metrom a nosnosťou nákladu až 15 ton. Tento typ má za sebou okrem zlyhania v roku 2003 44 úspešných štartov. Na skúšobný štart sa teraz pripravuje vylepšený typ H3, ktorý sa v minulom roku nepodaril.

Viac o téme: SatelitRaketyŠpionážJaponskoKórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu