Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Motív strelca sa preveruje: Pri Klánoviciach polícia vylúčila vzťahový motív

(Zdroj: Facebook/Polícia SR - Nitriansky kraj)

PRAHA - Motív strelca z Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe sa stále preveroval, nie je možné uviesť ďalšie informácie. V súvislosti s dvojnásobnou vraždou v Klánoviciach polícia ale vylúčila vzťahový motív. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal námestník riaditeľa pražskej polície Vojtěch Motyka.

Vo všetkých tragických prípadoch v Klanovciach, na FF UK v Prahe i v obci Hostouň je vedené trestné konanie pre trestný čin vraždy, uviedol Motyka. Potvrdil tiež, že polícia našla v dome podozrivého list, totožný u neho našla aj na FF UK. Obsah nechcel komentovať. Podľa médií sa v ňom páchateľ priznal ku Klanovickému prípadu.

archívne video

Stovky ľudí si pietnym pochodom uctili obete streľby na univerzite v Prahe (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Podozrivý zo streľby v Klánoviciach a na FF UK získal zbrane legálne, nakúpil ich v minulom roku, uviedol námestník. Polícia podľa neho pracuje s verziou, že si zaobstaral pôžičku. Aktuálne sa v nemocniciach nachádza osem ľudí zranených pri streleckom útoku na FF UK, uviedol tiež. Pôvodne v nemocniciach skončilo 25 ľudí.

Polícia sa zaoberala 165 skutkami nadväzujúcimi na streľbu

Polícia sa doteraz zaoberala 165 skutkami, ktoré majú nadväznosť na tragickú streľbu na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe. V 93 prípadoch začala úkony trestného konania, v 12 z nich sú ukončené. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal námestník policajného prezidenta Tomáš Kubík.

Najčastejšími skutkami sú podľa Kubíka schvaľovanie trestného činu (34 prípadov) a nebezpečné vyhrážanie (29), nasledujú násilie proti skupine obyvateľov a jednotlivcovi a šírenie poplašnej správy. V piatich prípadoch ide podľa námestníka o cudzinca.

Najviac skutkov polícia zaznamenala v Prahe, ďalej v Moravskosliezskom, Ústeckom, Stredočeskom a Juhomoravskom kraji. "Nikto zatiaľ nie je vo väzbe, avšak štyri osoby sme previezli na psychiatrické vyšetrenie," povedal Kubík.

Pri streľbe v budove fakulty v centre Prahy 21. decembra prišlo o život 14 ľudí, medzi ktorými boli študenti a pedagógovia. Po útoku páchateľ, ktorý bol podľa polície študentom fakulty, spáchal samovraždu.

Viac o téme: StrelecPolícia Motív
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu