Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Teroristická hrozba vo Švédsku zostáva vysoká, varovala spravodajská služba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Úroveň teroristickej hrozby voči Švédsku zostáva vysoká a je naďalej na druhom najvyššom stupni. Upozornila na to dnes Švédska bezpečnostná služba, ktorá pôsobí okrem iného ako kontrarozviedka. Každoročné posúdenie hrozieb podľa nej ukázalo, že severská krajina je naďalej vnímaná ako prioritný cieľ teroristov, informovala agentúra Reuters.

Teroristická hrozba je v škandinávskej krajine na štvrtom stupni z piatich od vlaňajšieho augusta, keď bolo toto hodnotenie zvýšené po tom, ako niekoľko jednotlivcov demonštratívne spálilo korán, posvätnú knihu moslimov. Švédsko si vyslúžilo odsúdenie z mnohých častí moslimského sveta a vyvolalo hrozby zo strany islamistických radikálov.

archívne video

Nie je to prvýkrát, čo Hamas využil sanitky na terorizmus, tvrdia Izraelské obranné sily (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Krajina nepriateľská voči islamu

"Vykresľovanie Švédska ako krajiny nepriateľskej voči islamu silno prispelo k zvýšenej teroristickej hrozbe zo strany násilného islamu," uviedla Švédska bezpečnostná služba v dnešnom vyhlásení. "Hrozba pochádza ako od osamotených jedincov, tak aj od skupín, ktoré môžu byť riadené zahraničnými aktérmi," uviedla služba.

Tunisan ilegálne zdržiavajúci sa v Belgicku v októbri v Bruseli zastrelil dvoch Švédov, ktorí na sebe mali švédske futbalové dresy a chystali sa na zápas svojho futbalového tímu s Belgickom. Podľa vyšetrovateľov bola pravdepodobným motívom útoku národnosť fanúšikov. Strelec pred činom zverejnil video, v ktorom sa hlási k teroristickej organizácii Islamský štát (IS), a po čine video s kritikou pálenia koránu.

Viac o téme: TeroristaCieľŠvédskoTeroristická hrozba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu