Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zlé počasie trápi Európu: V Anglicku sú tisíce ľudí bez elektriny, vo Francúzsku zúria záplavy!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/Jacob King/PA via AP)

LONDÝN - Silný vietor a dážď v stredu obmedzil dopravu a prerušil dodávky elektriny pre tisíce domácností v Anglicku a Walese. Úrady vydali stovky varovaní pred záplavami. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Britská environmentálna agentúra vydala v stredu ráno 294 výstrah pred vysokou hrozbou záplav a 341 varovaní s nižším rizikom. Osem výstrah a 32 varovaní pred záplavami vydali aj vo Walese. Meteorológovia nevylučujú lokálne ani mimoriadne silné záplavy.

archívne video

Povodeň v obci Vyšný Orlík (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

Distribučné spoločnosti uviedli, že približne 10-tisíc domácností ostalo v dôsledku nepriaznivého počasia bez elektriny. Spoločnosť National Highways, zodpovedná za zjazdnosť diaľnic a hlavných ciest v Anglicku uviedla, že pre záplavy uzavrela niekoľko dôležitých ciest a potrvá to až niekoľko hodín, pretože sa očakáva ďalší dážď.

Zlé počasie trápi Európu:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Jacob King/PA via AP)

Cestujúcich na obmedzenia v doprave upozorňujú aj vlakové spoločnosti, pretože v dôsledku silného vetra popadali na koľajnice stromy. Meteorologická služba Met Office informovala, že na ostrove Isle Of Wight na južnom pobreží Anglicka dosiahol v utorok poobede vietor rýchlosť 151 kilometrov za hodinu. V stredu na letisku Exeter v grófstve Devon to bolo 130 kilometrov za hodinu.

Vo Francúzsku museli pre záplavy evakuovať obyvateľov

Hlboká tlaková níž Henk a následné záplavy spôsobili na severe Francúzska čiastočné výpadky elektriny a prerušenie dodávok pitnej vody. Takmer 200 ľudí museli záchranári evakuovať. Uviedli to v stredu miestne úrady. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

V dôsledku silného dažďa sa na severe krajiny vylialo z korýt niekoľko riek. K dodávkam vody nemalo prístup 2100 ľudí a ďalších 1450 obyvateľov zostalo bez elektriny. Úrady pre záplavy uzavreli niekoľko cestných komunikácii.

V departmente Pas-de-Calais na severe Francúzska, kde bol vyhlásený najvyšší stupeň výstrahy pred búrkami, bolo v stredu nasadených takmer 600 hasičov, informovali miestne úrady. Niekoľko krajín vrátane Slovenska a Českej republiky poslalo Francúzsku pomoc, o ktorú Paríž požiadal v utorok v rámci Mechanizmu civilnej ochrany EÚ. Nebezpečenstvo záplav na severozápade Európy prináša hlboká tlaková níž, ktorú v Británii nazvali Henk a v Nemecku Annelie.

Mrazivé počasie sužuje sever Európy

Sever Európy zažíva už druhý deň po sebe extrémne mrazivé počasie s teplotami pod mínus 40 stupňov Celzia. Vo Švédsku v stredu namerali najnižšiu januárovú teplotu za ostatných 25 rokov. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Teplotný rekord (mínus 43,6 stupňa Celzia) padol pri dedinke Kvikkjokk vo švédskej časti Laponska. Išlo o najsilnejší januárový mráz zaznamenaný v tejto severskej krajine od roku 1999, uviedli miestne médiá.

Auto jazdí po zasneženej ceste v obci Vittangi v obci Kiruna na severe Švédska v stredu 3. januára 2024.
Zobraziť galériu (4)
Auto jazdí po zasneženej ceste v obci Vittangi v obci Kiruna na severe Švédska v stredu 3. januára 2024.  (Zdroj: SITA/Emma-Sofia Olsson/TT News Agency via AP)

V blízkej laponskej dedine Nikkaluokta namerali v utorok ráno mínus 41,6 stupňa. V noci na stredu sa teploty na severe Švédska pohybovali v rozmedzí od mínus 25 do mínus 35 stupňov Celzia a mrazivé počasie sa tam očakáva aj po zvyšok týždňa. V stredu to uviedla Ida Dahlströmová zo Švédskeho meteorologického a hydrologického inštitútu (SMHI).

Dosiaľ najnižšou januárovou teplotou v histórii meraní bolo vo Švédsku mínus 49 stupňov Celzia, ktorú namerali 27. januára 1999 v obci Karesuando pri fínskych hraniciach. Mrazivé počasie sprevádzané snehovou víchricou narušilo v stredu dopravu v celom severskom regióne, zatvorených bolo viacero mostov a zastavila sa aj vlaková a trajektová doprava. V Škandinávii bolo zatvorených aj viacero škôl.

Záchranári sa snažia vyslobodiť nákladné auto, ktoré zišlo z cesty počas hustého sneženia vo Viborgu v strednom Jutsku v Dánsku v stredu 3. januára 2024.
Zobraziť galériu (4)
Záchranári sa snažia vyslobodiť nákladné auto, ktoré zišlo z cesty počas hustého sneženia vo Viborgu v strednom Jutsku v Dánsku v stredu 3. januára 2024.  (Zdroj: SITA/Johnny Pedersen/Ritzau Scanpix via AP)

Vo Fínsku by mal silný mráz podľa meteorológov pretrvávať prinajmenšom do nedele, pričom na severe to môže byť až mínus 35 stupňov Celzia. V Dánsku polícia na väčšine územia vyzvala motoristov, aby obmedzili cestovanie len na nevyhnutnú mieru. Sever a západ tejto krajiny totiž sužuje snehová víchrica. Miestny meteorologický inštitút varoval pred snežením a poľadovicou a vydal výstrahu druhého najvyššieho stupňa (oranžovú) pred lejakmi na juhu krajiny.

Južnejšie položené Nemecko zase sužujú záplavy. Najhoršia situácia je v spolkovej krajine Dolné Sasko a očakávané dažde ju môžu ešte viac zhoršiť. V meste Eindhoven na juhu Holandska v utorok neskoro večer zomrel 75-ročný muž po páde z bicykla. Podľa polície pri jeho páde mohol zohrať úlohu aj silný vietor.

Viac o téme: ElektrinaZáplavyPočasieDomácnostiAnglickoWales
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu