Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Univerzita Karlova bude meniť vnútorné predpisy: Reaguje tak na tragédiu, ktorá sa tam odohrala

Filozofická fakulta Univerzity Karlovej v Prahe
Filozofická fakulta Univerzity Karlovej v Prahe (Zdroj: FB / Filozofická fakulta Univerzity Karlovy)

PRAHA - Školy v reakcii na streľbu na Univerzite Karlovej (UK) v Prahe budú meniť vnútorné predpisy. Študenti aj zamestnanci absolvujú bezpečnostné školenia a vznikne tiež manuál pre oblasť bezpečnosti. Po rokovaní s rektormi vysokých škôl, políciou a ministerstvom vnútra to v stredu oznámil český minister školstva Mikuláš Bek.

Kľúčovým opatrením, ktoré je potrebné realizovať v krátkodobom horizonte, je podľa neho úzka spolupráca medzi vedením škôl a políciou. Zmeny vnútorných opatrení na jednotlivých fakultách budú závisieť od technického stavu budov. Za vhodné riešenie nepovažuje plošné zavádzanie bezpečnostných rámov – to sa podľa neho nedeje ani v krajinách, kde je takýchto udalostí viac.

archívne video

Minister vnútra SR naznačil možné zmeny spojené s útokom v Prahe (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Štandardom v Spojených štátoch je podľa neho napríklad to, že študent nemôže nosiť po budove veľkú batožinu, akú mal napríklad strelec v Prahe, ale musí si ju niekde odložiť. Za dôležité považuje aj zavedenie informačných systémov na varovanie študentov a zamestnancov školy.

Oznámil tiež vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať strednodobými krokmi – bude vyhodnocovať stav legislatívy či pracovať na tvorbe manuálu pre VŠ v oblasti bezpečnosti. Skupina sa prvýkrát zíde budúcu stredu. Z dlhodobého hľadiska označil za dôležitú aj širšiu politickú diskusiu o regulácii nosenia zbraní v ČR.

Rektorka UK a predsedníčka Českej konferencie rektorov Milena Králíčková sa poďakovala za pomoc a podporu, ktorú UK dostáva. "Vlna podpory a pomoci znamená to, že sa akademická obec, pevne verím, aj vďaka vašej pomoci bude postupne zotavovať a že sa k akademickému životu na UK postupne vrátime," povedala rektorka.

Každá fakulta si bude voliť bezpečnostné opatrenia

Fakulty UK si budú podľa nej voliť rôzne bezpečnostné opatrenia, záleží to na budovách, v ktorých sa daná fakulta nachádza. Univerzita má 17 fakúlt, ktoré sídlia vo viac než 190 budovách. "Teraz robíme akútne opatrenia, ale spamätávanie sa z celej udalosti bude beh na dlhú trať," dodala.

Podľa námestníka policajného prezidenta Tomáša Lercha je spoločným cieľom aktualizovať bezpečnostné plány škôl a vniesť do povedomia to, že bezpečnosť nie je samozrejmá a je nutné na nej pracovať. Polícia bude pokračovať v preventívnych vzdelávacích seminároch. "Budeme pokračovať vo výcvikoch tejto situácie tak, aby – ak k niečomu takému dôjde – dotyční vedeli, ako sa majú správať, aby sme boli schopní eliminovať následky na minimum," doplnil Lerch.

K útoku v hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe došlo 21. decembra 2023. Študent na mieste zastrelil 13 ľudí, jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici. Zranenia utrpelo ďalších 25 ľudí. Útočník napokon zastrelil aj sám seba.

Viac o téme: ŠkolyStreľbaČeskoUniverzita Karlova v PraheVnútorné predpisyBezpečnostné školenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu