Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

NAŽIVO Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie: VIDEO Hrozí aj cunami, boli medzi zranenými aj Slováci?

Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie. Zobraziť galériu (4)
Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie. (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News)

TOKIO - Strednú časť Japonska zasiahlo v nedeľu silné zemetrasenie s magnitúdou 7,5. Vydali po ňom varovanie pred prívalovými vlnami cunami v Japonskom mori. Prvé takéto vlny už pobrežie zasiahli, informuje TASR na základe správ agentúr AP, DPA a AFP.

Naživo z Japonska

Aktualizované

20:32 Najmenej štyri obete si vyžiadalo zemetrasenie, ktoré v pondelok zasiahlo prefektúru Išikawa na japonskom ostrove Honšu. Americký prezident Joe Biden ponúkol Japonsku zo strany USA pomoc. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na miestne úrady.

18:26 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR aktuálne nemá žiadne informácie o zranených občanoch SR v súvislosti so zemetrasením v Japonsku. Potvrdili to z komunikačného odboru rezortu.

"Situáciu budeme naďalej monitorovať a v prípade potreby aktualizovať," uviedli. Strednú časť Japonska zasiahlo v nedeľu silné zemetrasenie s magnitúdou 7,5. Zrútilo sa pri ňom viacero domov, v ktorých troskách uviazli ľudia. Po zemetrasení vydali aj varovanie pred prívalovými vlnami cunami.

Otrasy začali na pobreží prefektúry Išikawa

Otrasy nastali na pobreží prefektúry Išikawa na západe hlavného ostrova Honšu, v oblasti následne došlo k ďalším zemetraseniam. Budovy sa chveli aj v oblasti japonskej metropoly Tokio. Správy o škodách alebo zranených sa zatiaľ neobjavili. Podľa televíznej stanice NHK sú z niektorých miest tohto regiónu hlásené vlny presahujúce jeden meter a ľudia sa majú čo najrýchlejšie dostať na nejaké vyvýšené miesto.

V centrálnom a východnom Japonsku bola prerušená prevádzka rýchlovlakov. Záchvevy budov boli viditeľné aj v Tokiu. Správy o prípadných škodách či obetiach zatiaľ nie sú k dispozícii.

Japonsko patrí medzi krajiny najviac ohrozené zemetraseniami

Japonský meteorologický úrad (JMA) vydal varovanie, podľa ktorého by časť pobrežia Japonského mora mohli zasiahnuť vlny s výškou do piatich metrov, a to do vzdialenosti 300 kilometrov od epicentra. Verejnoprávna televízia NHK odvysielala výzvu, aby sa ľudia čo najrýchlejšie uchýlili do vyšších oblastí alebo vyšších budov v okolí.

Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News)

Cunami sa podľa správy môžu vyskytnúť opakovane. Vlnu s výškou 1,2 metra už potvrdili v meste Wadžima, z prefektúry Niigata hlásili 40-centimetrové cunami. V oblasti sa nachádza aj jadrová elektráreň. Jej predádzkovateľ, spoločnosť Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) oznámila, že kontroluje prípadné problémy, zatiaľ však žiadne nezaznamenala.
 

Po prvom zemetrasení úrady vydali pre Išikawu varovanie pred ďalšími otrasmi. Aj juhokórejská meteorologická služba upozornila, že v dôsledku zemetrasenia v Japonsku sa môže zdvihnúť hladina mora pri časti územia na východe Južnej Kórey.

Nehlásia problémy v jadrových elektrárňach

Po sérii zemetrasení v strednom Japonsku dosiaľ nehlásili žiadne abnormality v tamojších jadrových elektrárňach, oznámila v nedeľu vláda v Tokiu. V zasiahnutej oblasti medzitým uzavreli viaceré hlavné cesty a zastavili prevádzku rýchlovlakov. Informuje agentúra AFP a DPA.

Japonský meteorologický úrad (JMA) oznámil, že v oblasti západného pobrežia ostrova Honšu došlo k sérii celkovo 21 zemetrasení s magnitúdou vyššou ako 4,0. Nastali v priebehu 90 minút a najsilnejšie malo magnitúdu 7,6. Vydali po nich varovania pred cunami, prvé prívalové vlny do výšky 1,2 metra už na viacerých miestach potvrdili.

Verejnoprávna televízia NHK prerušila vysielanie a opakovane vyzývala ľudí, aby sa rýchlo presunuli do bezpečia vo vyššie položených oblastiach alebo budovách. Pred cunami varovali aj ruské úrady. Výstrahu vydali pre západné pobrežie ostrova Sachalin, pričom mesto Vladivostok vyzvalo rybárov, aby sa "rýchlo vrátili na breh".

Epicentrum zemetrasení sa nachádzalo pri polostrove Noto v prefektúre Išikawa, hlavné otrasy nastali o 16.10 h miestneho času (8.10 h SEČ). Z regiónu hlásili výpadok elektriny pre 32.500 domácností. Japonské médiá tiež informovali o poškodených domoch. "Bolo potvrdené, že v jadrovej elektrárni Šika (v Išikawe) ani iných elektrárňach sa dosiaľ nevyskytli abnormality," povedal hovorca japonskej vlády Jošimasa Hajaši. Vláda podľa neho zriadila po zemetraseniach krízový štáb.

V nedeľu zaznamenané vlny cunami boli výrazne nižšie v porovnaní s katastrofou z marca 2011. Zemetrasenie s magnitúdou 9,0 vtedy vyvolalo vysokú vlnu, ktorá zdevastovala rozsiahle oblasti na severovýchode Japonska a vyžiadala si 20.000 obetí na životoch. V jadrovej elektrárni Fukušima 1 došlo v dôsledku vtedajšieho zemetrasenia a cunami k závažnej havárii.
 

Po zemetraseniach hlásia zrútené budovy, výpadky prúdu

Pri sérii silných zemetrasení v strednom Japonsku sa v pondelok zrútilo viacero domov, v ktorých troskách uviazli ľudia. Z postihnutej oblasti na západnom pobreží hlavného ostrova Honšu hlásili aj zničené cesty a parkoviská i požiare, informuje agentúra DPA a AP.

Bez dodávky elektriny sa ocitlo 36.000 domácností v prefektúre Išikawa, kde ležalo epicentrum hlavného zemetrasenia s magnitúdou 7,6, i v ďalších oblastiach. Japonské médiá informovali aj o prasknutých vodovodoch, uzavretých cestách a zastavených rýchlovlakoch. V regióne nefungovali niektoré mobilné siete.

Hovorca japonskej vlády uviedol, že potvrdené neboli dosiaľ žiadne úmrtia ani zranenia, celková situácia však stále nie je jasná. Do záchranných prác nasadili aj armádu. Médiá priniesli zábery ľudí utekajúcich po uliciach a dymu z požiaru v obytnej štvrti. Fotografie zachytávali dav ľudí stojacich pri veľkých prasklinách v chodníku.

Japonský meteorologický úrad (JMA) varoval pred možnými ďalšími väčšími zemetraseniami v najbližšom týždni. Upozornil tiež na hrozbu zosuvov pôdy a zrútenia domov. JMA medzičasom znížil úroveň výstrahy pred cunami. Podľa amerického Tichomorského centra pre varovanie pred cunami hrozba prívalových vĺn už "z veľkej časti pominula". Krátko po zemetraseniach zaznamenali v niektorých oblastiach vlny do výšky 1,2 metra.

Varovania pred cunami vydali aj v častiach Ruska a Severnej Kórey. V Južnej Kórei úrady vyzvali obyvateľov niektorých miest na východnom pobreží, aby sledovali možné zmeny vo výške hladiny mora.

Viac o téme: CunamiVarovanieZemetrasenie Japonsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu