Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

2024 bude rokom odhodlania, rozhodnutí, obnovy, hrdosti, vyhlásil Macron

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Manish Swarup)

PARÍŽ - Na jednotu v novom roku 2024, v ktorom bude jeho krajina hostiť letné olympijské hry a po ničivom požiari v decembri znovu otvoria katedrálu Notre-Dame, vyzval svojich krajanov v novoročnom príhovore francúzsky prezident Emmanuel Macron. Uviedli to agentúry Reuters a AFP.

"2024 bude rokom odhodlania, rozhodnutí, obnovy, hrdosti. V skutočnosti to bude rok nádeje," povedal Macron. Francúzsko bude podľa neho pokračovať v zmenách v bezpečnostnej oblasti, no posilní sa aj vzdelávanie a sociálna súdržnosť.

VIDEO

Oslavy Nového roka na Hlavnej ulici v Košiciach (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

V narážke na bývalého predsedu Európskej komisie Jacqua Delorsa, ktorý zomrel minulý týždeň, povedal, že v júnových voľbách do Európskeho parlamentu budú mať voliči rozhodujúce slovo — mali by si vybrať medzi "pokračovaním Európy alebo jej zablokovaním".

Francúzsko má za sebou búrlivý rok

AFP pripomenula, že Francúzsko má za sebou búrlivý rok, v ktorom jeho vláda prijala neobľúbenú dôchodkovú reformu a v lete sa musela vyrovnať s masovými nepokojmi vyvolanými policajnou brutalitou. Parlament krátko pred vianočnými sviatkami navyše schválil kontroverzný imigračný zákon, ktorý vyvolal rozpory v Macronovej vlastnej strane.

Samotný Macron sa začiatkom decembra dostal pod paľbu kritiky za vyjadrenia, ktorými vyjadril podporu hercovi Gérardovi Depardieuovi, obvinenému zo znásilnenia a  sexuálnych útokov. Čelil tiež kritike za to, ako sa postavil ku kríze na Blízkom východe, ktorá prepukla po útoku palestínskych militantov z Hamasu na Izrael zo 7. októbra, a následnej izraelskej odvete.

Viac o téme: Francúzsko2024Emmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu