Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tvrdý odkaz Českej republiky Rusku: Nebudeme slúžiť propagande, zodpovednosť za obete na oboch stranách nesie Kremeľ!

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: TASR/Aleksander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

PRAHA/NEW YORK - Tvrdé odkazy Českej republiky a Moskvy naberajú na obrátkach. Česká diplomacia v liste zaslanom Bezpečnostnej rade OSN vyjadrila ľútosť nad obeťami konfliktu na Ukrajine, no odmieta akúkoľvek zodpovednosť za straty na ľudských životoch. Zodpovedné je podľa nich Rusko, ktoré vojnu svojou agresiou vyvolalo. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poljanskij teraz obvinil Česko zo "zbabelosti a malomyseľnosti".

Rusko na sobotný večer zvolalo zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN kvôli ostreľovaniu ruského Belgorodu a žiadalo, aby sa na rokovaní zúčastnil aj český zástupca a vysvetlil dodávky českých zbraní na Ukrajinu. Ministerstvo zahraničných vecí účasť českého diplomata odmietlo so zdôvodnením, že Česko nebude slúžiť ruskej propagande. Česko tiež potvrdilo svoju podporu Ukrajine, uvádza dokument, ktorý na sieti X zverejnil účet UN Report, ktorý publikuje materiály z OSN.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 674 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

České diplomatické zastúpenie pri OSN následne poslalo Bezpečnostnej rade list so svojím stanoviskom k záležitosti. "Česko ľutuje každé straty života spôsobené nelegálnou a nezmyselnou agresívnou vojnou, ktorú Rusko vedie proti Ukrajine už takmer dva roky. Je to iba Rusko, kto je zodpovedný za desiatky tisíc obetí na oboch stranách konfliktu, "uvádza dokument. Potvrdzuje českú podporu Ukrajine, ktorá je podľa diplomacie plne v súlade s medzinárodným právom.

"Rusko, žiaľ, opakovane využilo platformu Bezpečnostnej rady na šírenie dezinformácií a propagandy ohľadom vojny. Nemáme dôvod sa domnievať, že dnešné (sobotné) rokovanie bude v niečom inom, a preto sa Česko nezúčastní," uvádza list. "Jasná a dlhodobá česká pozícia je, že Rusko musí okamžite zastaviť túto vojnu a stiahnuť svoje jednotky z celého územia Ukrajiny. Je to jediná cesta k spravodlivému a trvalému mieru v súlade s Chartou OSN, " uzavrela česká diplomacia. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poljanskij Českú republiku označil za zbabelú a malomyseľnú. „Vaša zbabelosť a malomyseľnosť sú zaznamenané. Predpokladáme, že Česká republika sa už nebude zúčastňovať na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN na tému Ukrajina,“ napísal Poljanskij ako reakciu na vyjadrenie šéfa českej diplomacie na sociálnej sieti X.

Moskva obvinila ukrajinské sily zo sobotňajšieho ostreľovania ruského Belehradu pri ukrajinských hraniciach. Podľa dnešných údajov ruských úradov si ostreľovanie vyžiadalo 22 mŕtvych a vyše 100 zranených. Ukrajina podľa Moskvy použila na útok okrem iného raketomety RM-70 Vampire českej výroby.

Česko bolo jednou z prvých krajín, ktoré poskytli Ukrajine vojenskú pomoc po tom, ako ju vlani vo februári Rusko napadlo. Do začiatku tohtoročného októbra Ukrajine darovalo nepoužívaný vojenský materiál zo zásob českej armády v obstarávacej cene 6,2 miliardy korún, zostatková hodnota bola 1,2 miliardy. Zbrane na Ukrajinu posielajú aj českí zbrojári, na Ukrajinu vyviezli vojenský materiál za desiatky miliárd korún. Okrem podpory organizovanej štátom sa do vyzbrojovania Ukrajiny zapája aj verejnosť prostredníctvom zbierok.

Rusko v piatok vykonalo najväčší vzdušný útok na Ukrajinu od začiatku invázie vlani vo februári. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu uviedol, že útok si vyžiadal 39 životov a desiatky zranených. V sobotu ruský útok zasiahol obytný dom v centre Charkova, zranených bolo 26 ľudí.

Viac o téme: PropagandaRuskoCeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu