Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

MIMORIADNY ONLINE Humanitárnu pomoc potrebuje 14,6 milióna Ukrajincov: V Rusku sú masové odstávky tepla

Ruskí vojaci strieľajú z paluby vrtuľníka Ka-27 ruskej Čiernomorskej flotily počas hliadky v Čiernom mori. Zobraziť galériu (2)
Ruskí vojaci strieľajú z paluby vrtuľníka Ka-27 ruskej Čiernomorskej flotily počas hliadky v Čiernom mori. (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

MOSKVA - S januárovým ochladením začali po celom Rusku havárie komunálnych zariadení a nasledovali rozsiahle odstávky teplej vody, tepla a elektriny. Len dnes sa správy o vypnutí dodávok tepla v obytných domoch objavili v Saratove, Chantymansijskom autonómnom okruhu na Sibíri, Vladimire, Penzii a tiež vo viacerých mestách v okolí Moskvy, napísal na svojom ruskojazyčnom webe list The Moscow Times. K odstávkam tepla sa dnes vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý podľa štátnej agentúry TASS ocenil snahu komunálnych služieb operatívne odstrániť havárie schátranej infraštruktúry na pozadí "anomálnych" mrazov. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 685

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 685 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:36 Ukrajina spustí v roku 2024 5 spoločných podnikov so západnými zbrojárskymi spoločnosťami.

20:43 Skupina ukrajinských detí, ktoré nedávno previezli do Bieloruska z oblasti na Ukrajine okupovanej Ruskom, údajne absolvuje výcvik tzv. núdzového prežitia s bieloruskou armádou. Deti sa v rámci neho učia napríklad to, ako utiecť pred požiarom. O ich výcviku v stredu informovala bieloruská štátna televízia.

20:08 Severoatlantická aliancia (NATO) bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu vojenskú, hospodársku a humanitárnu pomoc. Uviedla to po stredajšom mimoriadnom zasadnutí Rady NATO-Ukrajina, ktoré sa konalo na žiadosť Kyjeva po nedávnych masívnych raketových a dronových útokoch ruských síl na Ukrajinu.

19:36 Ukrajina nie je pod žiadnym nátlakom zo strany svojich spojencov, aby prestala bojovať proti Rusku, uviedol v stredu počas návštevy litovskej metropoly Vilnius ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zelenskyj vycestoval do pobaltských republík Litvy, Lotyšska a Estónska s cieľom lobovať za viac finančnej a vojenskej pomoci Západu pre Ukrajinu. Jeho rokovania sa týkajú aj snáh Ukrajiny vstúpiť do EÚ a NATO.

19:16 Ruský nálet na Charkovskú oblasť zabil ženu a poškodil budovu školy.

18:34 Irán vyvinul pre ruskú armádu nové bezpilotné lietadlo Šáhid-107. Ide o útočný a prieskumný dron, informovala v stredu britská televízna stanica Sky News s odvolaním sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj.Nový dron podľa tohto zdroja patrí k modelovej rade Šáhid-101 s chvostom v tvare písmena V. Dĺžka dronu je asi dva a pol metra, rozpätie krídel tri metre. Predpokladá sa, že sa dá vypustiť z vozidla a jeho odhadovaný dolet je približne 1500 kilometrov.

17:18 Ruský predstaviteľ tvrdí, že deti boli z Belgorodu evakuované po údajných útokoch.

16:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu upozornil, že akékoľvek meškanie západnej pomoci Kyjevu povzbudzuje Kremeľ."On sa nezastaví," povedal Zelenskyj na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina. "Chce nás okupovať úplne," vyhlásil počas návštevy v litovskom hlavnom meste Vilnius."A neistota našich partnerov ohľadne finančnej a vojenskej pomoci Ukrajine len zvyšuje odvahu a silu Ruska," dodal.

15:42 Ruské ropné vrty napriek západným sankciám naďalej lámu rekordy.

14:50 Slovensko je pripravené odsúdiť presun zbraní medzi medzi Ruskom a Severnou Kóreou po predložení relevantných dôkazov. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) v súvislosti so spoločným vyhlásením o odsúdení tohto činu, pod ktoré sa podpísalo takmer 50 krajín vrátane všetkých krajín Európskej únie okrem Slovenska a Maďarska. 

13:24 Prezident Vladimir Putin pricestoval v stredu na svoju vôbec prvú prezidentskú pracovnú návštevu Čukotky na ruskom Ďalekom východe. Informuje agentúra Reuters.

13:00 Prívrženci ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vyzvalo na demonštrácie po celom svete 21. januára pri príležitosti tretieho výročia jeho uväznenia. Informuje agentúra DPA. 

12:25 Spojené štáty spolu so svojimi partnermi odsúdili v utorok presuny zbraní medzi Severnou Kóreou a Ruskom vrátane použitia severokórejských balistických rakiet proti Ukrajine na prelome rokov. Informuje správa agentúry Reuters.

"Najdôraznejšie odsudzujeme (severokórejský) export a ruské získavanie (severokórejských) balistických rakiet ako aj použitie týchto rakiet Ruskom proti Ukrajine 30. decembra 2023 a    2. januára 2024," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

12:10 Odvolací Vrchný súd v Prahe v stredu potvrdil trest 21 rokov väzenia pre muža, ktorý sa zapojil do bojov v Donbase. Alojz Polák tam v rokoch 2016 až 2020 bojoval na strane Ruskom podporovaných separatistov a ako ostreľovač zabil najmenej štyroch ukrajinských vojakov. Na základe stanice ČT24 informuje spravodajkyňa v Prahe.

12:00 Ruské útoky za posledný deň zranili 4 ľudí v Donecku a Chersonskej oblasti. Rusko za posledný deň zaútočilo na deväť ukrajinských oblastí, pričom zranilo najmenej štyroch ľudí, informovali 10. januára regionálni predstavitelia.

11:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v stredu ráno na vopred neoznámenú návštevu Litvy. Informuje agentúra AFP. Tri bývalé pobaltské sovietske republiky sa stali členmi Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) a patria k najvernejším spojencom Ukrajiny.

10:50 Odvolací súd dnes potvrdil dvadsaťjedenročný trest väzenia utečenému Alojzovi Polákovi, ktorý bojoval na Ukrajine v radoch separatistov. Dvadsaťpäťročný muž z Brna zabil ako ostreľovač v rokoch 2016 až 2020 najmenej štyroch príslušníkov ukrajinských vládnych jednotiek. Obhajca na hlavnom pojednávaní poukazoval na to, že muž už zrejme nežije.

10:20 Minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva: Podpora Ukrajine bude pokračovať roky, nebude predmetom sporov ako v USA. David Cameron povedal, že podpora Ukrajiny v krajine je obojstranná a že Spojené kráľovstvo je pripravené pomáhať ešte mnoho rokov.

9:40 Ukrajina nie je v konflikte s Ruskom, podľa premiéra Roberta Fica, schopná žiadnej zmysluplnej vojenskej protiofenzívy, stala sa úplne závislou od finančnej pomoci Západu s nedozernými dôsledkami pre Ukrajincov v budúcich rokoch. Pozícia ukrajinského prezidenta je otrasená, zatiaľ čo ruský prezident svoju politickú podporu zvyšuje a posilňuje, napísal v komentári v denníku Pravda Fico. 

9:00 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 10. januáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:15 Ruská protivzdušná obrana zostrelila dron v juhoruskej Saratovskej oblasti, informuje správa tlačovej agentúry DPA. Ruské ministerstvo obrany na platforme Telegram uviedlo, že protivzdušná obrana v Saratovskej oblasti prekazila pokus Kyjeva "podniknúť teroristický útok na zariadenia na území Ruskej federácie".

7:55 Vladimir Putin dnes priletel prvýkrát vo funkcii ruského prezidenta na pracovnú cestu na Čukotský polostrov na ruskom Ďalekom východe. Informovala o tom ruská štátna agentúra TASS.

7:15 Rusko-štátne médiá pokračujú v povzbudzovaní proruských separatistov v Moldavsku, možno v snahe zasiať politickú nestabilitu a rozdelenie, informoval Inštitút pre štúdium vojny 9. januára.

6:30 Severokórejský vodca Kim Čong-un tento týždeň navštívil zbrojárske fabriky v KĽDR a pri tej príležitosti vyzval na odstránenie nedostatkov pri výrobe munície. S odvolaním sa severokórejskú štátnu agentúru KCNA o tom dnes informovala agentúra Reuters. 

6:00 Ukrajina potrebuje urýchliť dodávky pre svojich vojakov bojujúcich na frontových líniách, uviedol v utorok večer prezident Volodymyr Zelenskyj. "Hlavnou vecou je, že sa musia zrýchliť všetky aspekty logistiky," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore, informuje agentúra DPA. 

Najväčšie havárie postihli práve okolie Moskvy

The Moscow Times píše, že najväčšie havárie postihli práve okolie Moskvy: najprv v meste Balašicha zostalo bez tepla 26 panelových domov a obnovenie dodávky trvalo tri až štyri dni. Následne na sídlisku Klimovsk v Podolsku sa skoro 20.000 ľudí ocitlo bez vykurovania a teplota v bytoch klesla na päť stupňov a výpadky sprevádzali aj dodávky elektriny. Na opravu sľúbil osobne dohliadnuť Putin. Vyšetrovatelia následne zatkli zástupcu šéfa mesta a vedúceho kotolne. Putin potom nariadil zoštátniť podnik, v ktorom havária nastala. V Klimovsku bez tepla zostáva 90 domov, v ktorých žije viac ako 7000 ľudí. Úrady im povolili neplatiť za teplo, ktoré nedostávajú.

"Mestá v okolí Moskvy zostávajú bez tepla jedno za druhým a ľudia sa ohrievajú pri ohniach na uliciach," napísala dnes ukrajinská agentúra Unian a k textu dodala aj zodpovedajúca snímka, pochádzajúca z mesta Elektrostal, vzdialenom 35 kilometrov od Moskvy. V Elektrostali je jeden zo závodov firmy TVEL na výrobu jadrového paliva, ktoré sa dodávalo aj do Temelína a Dukovan.

40 percent obyvateľstva Ukrajiny potrebuje pomoc

Organizácia Spojených národov (OSN) odhaduje, že v dôsledku Ruskom vedenej vojny bude tento rok odkázaných na humanitárnu pomoc 14,6 milióna Ukrajincov, čo predstavuje približne 40 percent obyvateľstva krajiny. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v utorok uviedol, že bude na tento účel potrebovať 3,1 miliardy dolárov, informuje agentúra DPA. 

Doposiaľ sa podarilo získať len zhruba 64 percent uvedenej sumy. OCHA preto žiada medzinárodných darcov o ďalšie príspevky. Úrad okrem toho potrebuje aj miliardu dolárov na podporu krajín susediacich s Ukrajinou, ktoré poskytujú útočisko vojnovým utečencom. Podľa údajov OSN od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu utieklo do zahraničia už asi 6,3 milióna Ukrajincov. Zhruba štvrtina obyvateľstva Ukrajiny je v dôsledku vojny vnútorne vysídlená. 
 

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu