Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

EÚ sa plánuje pripojiť k operácii v Červenom mori vedenej USA

Operácia v Červenom mori
Operácia v Červenom mori (Zdroj: repro foto Youtube/CBS Evening News)

BRUSEL – Európska únia (EÚ) navrhuje rozšírenie mandátu svojej protipirátskej operácie pri Africkom rohu na východe Afriky, aby pomohla koalícii vedenej USA. Koalícia má zakročiť proti útokom húsíov na dopravné lode v Červenom mori. Informujeme podľa správy agentúry DPA.

Vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell predložil návrh na rozšírenie operácie Atalanta pri pobreží Somálska, o ktorej práve rozhoduje 27 členov EÚ. Počas štvrtkového zasadnutia európskej bezpečnostnej komisie, ktoré sa témou zaoberalo, vyjadrilo výhrady iba Španielsko. Zástupcovia v Bruseli veria, že ich spôsobujú rozdielne názory v Madride a že sa ich čoskoro podarí vyriešiť.

Cieľom operácie Prosperity Guardian (Ochranca blahobytu), ktorú iniciovali Spojené štáty, je posilnenie medzinárodnej vojenskej prítomnosti v Červenom mori z dôvodu raketových a dronových útokov na nákladné lode zo strany húsijských povstalcov podporovaných Iránom. Tí útočia na lode, o ktorých si myslia, že majú spojenie s Izraelom. Cieľom ich útokov je podpora palestínskeho militantného hnutia Hamas v Pásme Gazy.

Niekoľko členských štátov EÚ už ponúklo podporu operácie na bilaterálnej úrovni, niektoré štáty vrátane Španielska a Nemecka sa však usilujú o získanie mandátu EÚ, ktorý by umožnil ich námorným silám hliadkovať v Červenom mori. Zvažuje sa aj možnosť sprevádzania nákladných lodí plavidlami schopnými obrany proti raketám a dronom, vojenský zásah proti húsíom sa zrejme nezvažuje. Španielske ministerstvo obrany poznamenalo, že je dôležité, aby operácia Atalanta pokračovala, pretože nedávno došlo k niekoľkým útokom.

Viac o téme: USAČervené more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu