Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Navaľnyj zmizol bez stopy! Jeho spojenci to očakávali: Putin sa chcel zbaviť kandidáta na prezidenta, tvrdia

Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj počas videoprenosu v súdnej sieni v Moskve 24. mája 2022.
Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj počas videoprenosu v súdnej sieni v Moskve 24. mája 2022. (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA – Politik, ktorý dlhé roky kritizuje vládu ruského prezidenta Vladimira Putina, zmizol bez stopy. Alexej Navaľnyj sa pritom v čase zmiznutia nachádzal v prísne stráženom väzení. Rusi napriek tomu o jeho súčasnej polohe nič nevedia. Spojenci ruského opozičného politika sa domnievajú, že vládne štruktúry podsúvajú o ňom nepravdivé informácie.

archívne video

Putin od začiatku o Ukrajine klamal, dokazujú to jeho výroky (Zdroj: Twitter/@Kira_Yarmysh)

Spojenci Alexeja Navaľného nemajú o ňom od začiatku decembra žiadne informácie. Dokonca sa s ruským opozičným politikom ani nevedia skontaktovať. Ten bol naposledy väznený v Melechove, zhruba 230 kilometrov východne od Moskvy. NBC News píše, že išlo o dobre strážené väzenie, preto je Navaľného sympatizantom čudné, že odtiaľ jednoducho zmizol. 

Spočiatku sa Navaľného zmiznutie pripisovalo výpadku prúdu, ktoré nastalo presne v tom čase. Jeho spojenci hovoria o zadržiavacej taktike. Elektriku malo vypnúť ruské velenie zámerne, a to v čase presunu politického väzňa. 

Podozrenia sa potvrdili, keď väzenský personál údajne povedal Navaľného právnikovi Vjačeslavovi Gimadimu, že opozičný politik tam už nie je. "Súd prečítal informáciu od Federálnej väzenskej služby, že Navaľnyj opustil (väzenie) IK-6 za hranice Vladimirskej oblasti. Väznica sa nevyjadrila, kam ho presunuli ani kde sa teraz nachádza. Nemôže byť prítomný na súde, čím sa porušuje jeho právo na obhajobu a na riadny súdny proces. Už desať dní o ňom nič nevieme," vyjadril sa 15. decembra Gimadi na sociálnej sieti X. 

Krátko po prehlásení

Navaľného priaznivci očakávali takýto vývoj odvtedy, čo ho sudca v auguste odsúdil na ďalších 19 rokov väzenia pre obvinenia z extrémizmu. Podľa Politico niektorí analytici tvrdia, že tento krok bol zámerne načasovaný. Prišiel totiž krátko po tom, ako Putin oznámil svoju kandidatúru na prezidenta. Voľby prebehnú na celom území Ruskej federácii v marci budúceho roku. 

"Toto nie je žiadna náhoda, ale na sto percent ide o manipuláciu z Kremľa. Putin veľmi dobre vie, kto bude v týchto voľbách jeho hlavným oponentom. Chce sa uistiť, že Navaľnyj do prezidentského boja neprehovorí," napísal na Telegrame Navaľného podporovateľ Leonid Volkov. 

"Takto chcú Alexeja izolovať, aby nemohol prijímať informácie a nemohol ovplyvňovať udalosti," povedala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová pre rozhlasové vysielanie Breakfast Show v ruskom jazyku so sídlom v Rige v utorok ráno. 

Brusel tiež váha 

Najvyšší diplomat EÚ Josep Borrell v utorok označil Navaľného zmiznutie za veľmi znepokojujúce. "Ruské politické vedenie je zodpovedné za jeho (Navaľného) bezpečnosť a zdravie vo väzení. V prípade porušenia budú voči nim vyvodené následky," napísal na X.

Napriek tomu, že bol Navaľnyj izolovaný a pod prísnym dohľadom, dokázal šíriť svoje posolstvo častými príspevkami na sociálnych sieťach. Navaľného tím uviedol, že mohol byť premiestnený do ktorejkoľvek z odhadovaných 30 väzníc po celom Rusku. "Nič im v tom nebráni, aby ho ukrývali tak dlho, ako chcú," povedala na záver Kira Jarmyšová. 

Viac o téme: ZmiznutieSúdyRuskoMoskvaVladimir PutinAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu