Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Voľby budú tento rok terčom dezinformácií: Minulý rok ich šírilo najmä Rusko

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRUSEL - Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v utorok varoval, že voľby, ktoré tento rok čakajú približne dve miliardy ľudí na celom svete, sa stanú hlavným terčom šírenia dezinformácií. EÚ zároveň zverejnila správu, podľa ktorej za väčšinou dezinformácií v minulom roku stálo Rusko. Informuje správa agentúry AFP.

"Voľby sa stanú hlavným terčom nepriateľských zahraničných aktérov... Päťdesiat percent dospelej populácie na svete bude vyzvaných, aby išli voliť, či už ide o voľby do Európskeho parlamentu (EP), v Spojených štátoch, v Indii alebo na mnohých ďalších miestach na svete," uviedol Borrell.

archívne video

Pellegrini v Bruseli o rezolúcii EP kritickej voči slovenskej vláde (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Jeho vyhlásenie prišlo po tom, ako diplomatická služba EÚ vydala výročnú správu, v ktorej analyzuje 750 prípadov šírenia dezinformácií zo zahraničia od decembra 2022 do novembra minulého roka. Za väčšinou prípadov podľa správy stojí Rusko a po ňom Čína. Hlavným terčom dezinformácií bola Ukrajina. Medzi dotknuté osoby patrili politici a úradníci, ale aj celebrity ako napríklad Margot Robbieová a Nicolas Cage, ktorých snímky boli použité na šírenie nepravdivých informácií. Najčastejšie sa dezinformácie šírili na platforme Telegram alebo X (predtým Twitter).

Deepfake video

Využívanie umelej inteligencie (AI) bolo podľa správy "minimálne, ale pútalo pozornosť", pričom najznámejším prípadom je vlaňajšie novembrové deepfake video, v ktorom šéf ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj vyzýva na prevrat. V správe sa zároveň konštatuje, že zlepšenie a rozmach v dostupnosti nástrojov AI môže priniesť viac výhod pre obrancov ako pre útočníkov, pretože im umožní lepšie identifikovať falošné správy.

EÚ v správe predstavila aj niekoľko opatrení, ktoré môžu krajiny prijať v snahe bojovať proti dezinformáciám pred nadchádzajúcimi voľbami. Patrí medzi ne napríklad rýchlejšie odhaľovanie sietí, ktoré šíria dezinformácie, ako aj vyvracanie nepravdivých informácií ešte pred ich zverejnením.

Viac o téme: RuskoDezinformácieVoľbyJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu