Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Európska únia začala konanie voči sieti X Elona Muska: Šíri podľa nej dezinformácie

Majiteľ sociálnej siete X (predtým Twitter) čelí možnému porušeniu pravidiel v rámci kyberpriestoru Európskej únie Zobraziť galériu (2)
Majiteľ sociálnej siete X (predtým Twitter) čelí možnému porušeniu pravidiel v rámci kyberpriestoru Európskej únie (Zdroj: SITA/AP/Jacquelyn Martin)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok vyhlásila, že začala oficiálne konanie voči sociálnej sieti X (predtým Twitter) amerického podnikateľa Elona Muska za porušenie zákona o digitálnych službách (DSA). Na X sa údajne šírili dezinformácie a došlo aj k porušeniu transparentnosti.

 "Akékoľvek porušenie pravidiel berieme veľmi vážne. V súčasnosti máme dostatok dôkazov, aby sme začali formálne konanie voči sieti X," uviedla výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová.X podľa EK porušila svoje povinnosti v súvislosti so šírením nezákonného obsahu, používaním zavádzajúceho dizajnu a prístupu výskumných pracovníkov k údajom. AFP uvádza, že dezinformácie sa týkajú októbrového útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.

Elon Musk
Zobraziť galériu (2)
Elon Musk  (Zdroj: SITA/Ludovic Marin/ Pool Photo via AP)

EÚ podnikla takýto krok voči veľkej sociálnej sieti prvýkrát. Podľa nedávno prijatého zákona DSA podliehajú platformy s viac než 45 miliónmi aktívnych používateľov rozsiahlym pravidlám moderovania obsahu. Zákonu podliehajú tiež sociálne siete Facebook či Tiktok.EK môže týmto platformám udeliť za porušenie DSA pokutu, ktorá sa v niektorých prípadoch môže rovnať až šiestim percentám celosvetového obratu. Vo výnimočných prípadoch, keď má EK k dispozícii aj súdny príkaz, môže spoločnosti dočasne zastaviť činnosť.
 

Viac o téme: XTwitterDezinformácieElon Musk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu