Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Biely dom odsúdil Trumpove výroky pripomínajúce fašistickú rétoriku

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Yuki Iwamura)

WILMIGTON - Biely dom v nedeľu odsúdil nedávne výroky exprezidenta USA Donalda Trumpa týkajúce sa migrantov, ktoré pripomínajú rétoriku fašistov a supremacistov. Ako v noci na pondelok pripomenula agentúra AFP, Trump počas sobotňajšieho zhromaždenia v New Hampshire útočil na imigračnú politiku Demokratickej strany. Okrem iného vyhlásil, že "migranti otravujú krv našej krajiny", "otravujú psychiatrické ústavy a väznice“ a "masovo prichádzajú do našej krajiny z celého sveta".

Hovorca Bieleho domu Andrew Bates v reakcii na tieto vyjadrenia zdôraznil povinnosť politických lídrov "zjednocovať krajinu" a "nerozdeľovať ju nenávisťou a krutosťou". "Ozvena grotesknej rétoriky násilných fašistov a prívržencov teórie o nadradenosti bielej rasy a vyhrážanie sa útlakom tých, ktorí nesúhlasia s vládou, sú nebezpečnými útokmi na dôstojnosť a práva všetkých Američanov, našu demokraciu a bezpečnostnú verejnosť,“ dodal hovorca Bieleho domu. 

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Donald Trump už v minulosti nie raz deklaroval, že migračná kríza na hraniciach medzi Spojenými štátmi a Mexikom "otravuje krv našej krajiny"; v polovici novembra zasa prirovnal svojich politických oponentov aj k "hávedi". V sobotu na zhromaždení v New Hampshire to však bolo prvýkrát, čo takýto slovník použil na politickom zhromaždení. Volebný tím prezidenta USA Joea Bidena následne Trumpa obvinil z "napodobňovania autokratického jazyka Adolfa Hitlera a Benita Mussoliniho".

Donald Trump je jed

Čoraz radikálnejšia rétorika Donalda Trumpa, ktorý je v prieskumoch republikánskych primárok výrazne vpredu, stavia jeho straníckych lídrov do veľmi nepríjemnej situácie, podotkla AFP. Jeden z jeho republikánskych konkurentov, Chris Christie, je jedným z mála, ktorí Trumpa otvorene kritizujú. "Donald Trump je jedom pre náš politický systém," zaútočil v nedeľu vo vysielaní spravodajskej televízie CNN tento bývalý guvernér štátu New Jersey. Dodal, že "Bidena nemôže poraziť niekto, kto sa takto vyjadruje o migrantoch."

Podporu však Trumpovi vyjadril senátor Lindsey Graham. V rozhovore pre televíziu NBC argumentoval, že Donald Trump "dosiahol výsledky" pri riešení náporu migranov na mexicko-americkej hranici. "Je mi jedno, aký jazyk ľudia používajú, pokiaľ robíme veci správnym spôsobom," doplnil Graham. Podľa AFP téma imigrácie bude jednou z najviac rozdeľujúcich tém prezidentských volieb v USA, ktoré sa budú konať v novembri budúceho roku.

Viac o téme: FašistiDonald TrumpBiely domJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu