Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

OBROVSKÝ prešľap amerického súdnictva: TENTO muž si odsedel desiatky rokov za vraždu, ktorú nespáchal!

Neprávom odsúdený a po 35 rokoch prepustený Brian Beals (57) pred väzením Robinson Crawford County pri Chicagu. Vľavo sestra Pattilyn Bealsova, vpravo neter Tamiko Bealsová Zobraziť galériu (2)
Neprávom odsúdený a po 35 rokoch prepustený Brian Beals (57) pred väzením Robinson Crawford County pri Chicagu. Vľavo sestra Pattilyn Bealsova, vpravo neter Tamiko Bealsová (Zdroj: X/Marcus Evans)

CHICAGO – V dejinách Spojených štátov amerických bude tento prípad na čiernej listine americkej justície. Brian Beals (57, obžalovaný z vraždy, ktorú mal vykonať pred desiatkami rokov, bol napokon oslobodený a zbavený všetkých obvinený. Napriek tomu, že mu to zničilo život, po prepustení z väzenia mal aspoň jeden dôvod na úsmev – čistý register trestov.

archívne video

Premiér Robert Fico nečakane navštívil nemocnicu pre odsúdených a obvinených v Trenčíne (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

Písal sa rok 1988, keď sa vtedy ešte len 22-ročný študent Brian Beals zo Southern Illinois University v Carbondale mal stať neúmyselným terčom hrozieb miestneho dílera drog v Chicagu. Bol práve Deň vďakyvzdania a Brian ho trávil doma u rodičov. Ako informuje NPR, po hádke mal nastúpiť do auta a odísť. Díler však po ňom začal strieľať.

OBROVSKÝ prešľap amerického súdnictva:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Dve guľky letiace smerom na Bealsove auto zasiahli dvoch okoloidúcich, chlapca Demetriusa Campbella (†6) a jeho matku Valeriu. Chlapec napokon neprežil a na súde jeho mama vypovedala, že počas hádky dvoch mužov videla Bealsa, ako začal strieľať. Napriek trom svedkom, ktorý popisovali iného strelca, bol napokon Brian Beals odsúdený za vraždu. 

35 rokov za mrežami  

Beals strávil za mrežami 35 rokov. Bol odsúdený za niečo, čo nespáchal. Spravodlivosť ale napokon zvíťazila, i keď až po mnohých rokoch. Právnici, ktorí sa ujali jeho prípadu našli päť nových svedkov, ktorí potvrdili, že Beals bol zamýšľaným cieľom a nie strelcom. Súdu tiež predostreli dôkladne spracované snímky z osudného dňa, ktoré jasne dokazovali, že Bealsovo auto má diery po guľkách v zadnom nárazníku. Podľa Národného registra trestov si Beals odpykal druhé najdlhšie obdobie nezákonného uväznenia v histórii štátu Illinois.

Prípad, ktorý zahŕňal niektorých notoricky známych predstaviteľov justičného systému Cook County, ako Bealsovho obhajcu Earla Washingtona, ktorý bol predtým zaradený do skupiny neúpešných právnikov v Illinois. Detektív Thomas Ptak, hlavný vyšetrovateľ prípadu v roku 1988, bol spojený s ôsmimi ďalšími dokázanými nezákonnými odsúdeniami, pričom Beals bol jeho deviaty.

Úsilie o oslobodenie bolo výsledkom spolupráce so Štátnou advokátskou komorou v Cook County (CCSAO), ktorá od roku 2016 zrušila viac ako 250 nezákonných odsúdení. CCSAO spolupracovala s Bealsovým právnym zástupcom na preskúmaní prípadu po objavení nových dôkazov.

Prišiel o mamu aj brata  

V utorok 13. decembra ho prepustili z Robinsonovej väznice v Crawford County, pričom mu boli zrušené všetky obvinenia. Brian Beals (57) nevedel nájsť slová na opísanie svojich pocitov. "Je to úľava. Som nesmierne šťastný, že môžem odtiaľto odísť. Začínam žiť odznova. Ešte neviem, čo budem robiť, ale chcel by som sa vrátiť do Chicaga," povedal. Po prepustení ho čakali pred areálom väznice sestra Pattilyn a neter Tamiko. Počas pobytu za mrežami prišiel o matku, staršieho brata, niekoľko tiet a strýkov. 

"Prípad Briana Bealsa je jedným z najhrubšie nezákonných odsúdení, aké som kedy videla. Brian bol športovec na univerzite, študoval za policajta, predstavoval budúcnosť pre našu komunitu. Všetko ale nabralo opačný smer," uviedla Belasova právnička Laura Niriderová. CCSAO pomáhala pracovať na prepustení Bealsa v rámci svojej jednotky na preskúmanie odsúdení. Kancelária vo vyhlásení označila nespravodlivé odsúdenie za "vážny justičný omyl". 

Čas za mrežami

Počas Bealsovho pobytu sa toho veľa zmenilo. Po prepustení obdivoval najmä technológiu mobilných telefónov. Čas za mrežami si krátil písaním divadelných hier. Jed na z nich "Jabril's Chains" o bývalom väzňovi bola hraná tento rok v jednej z kaviarní v Chicagu. Brian bol okrem toho aj mentorom pre mladých ľudí, ktorí sa dostali tiež do väzenia. Radil každému, kto si o to požiadal. 

Viac o téme: VraždaPrepustenýSúdyUSAChicagoIllionsNeprávom odsúdenýKrimiBrian Beals
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu