Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pakistanský najvyšší súd oslobodil expremiéra Šarífa: Môže kandidovať vo voľbách

Naváz Šaríf
Naváz Šaríf (Zdroj: SITA/AP Photo/B.K. Bangash)

ISLAMABAD - Pakistanský najvyšší súd zrušil v utorok rozsudok nad bývalým premiérom Navázom Šarífom v prípade úplatkárstva z roku 2018. Expremiérovi tým uvoľnil cestu ku kandidatúre v nadchádzajúcich parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať vo februári, informuje agentúra AP.

Šaríf sa voči predošlému verdiktu odvolal len v októbri. AP vzhľadom na rozhodnutie najvyššieho súdu v tejto kauze upozorňuje, že pakistanským súdom zvyčajne trvá oveľa dlhšie, kým vynesú verdikt. Dodáva, že rovnaký súd Šarífa už nedávno, a síce 29. novembra, taktiež oslobodil aj v inom prípade úplatkárstva.

archívne video

Teroristi v Pakistane odpálili autobus: Zomrelo 11 študentiek!

Šarífom vedená strana Pakistanská moslimská liga-Naváz (PML-N) utorňajší verdikt privítala a uviedla, že trojnásobný bývalý predseda vlády teraz môže kandidovať v nadchádzajúcich voľbách. "Dnes bola pred očami verejnosti odhalená skutočná povaha týchto falošných a nepravdivých prípadov," zareagovala na margo verdiktu expremiérova hovorkyňa.

Šarífova politická budúcnosť je istejšia

Šarífa, zástancu civilnej vlády v krajine ovládanej desaťročia generálmi, odvolali v roku 2017 z premiérskeho úradu na základe obvinení z korupcie v súvislosti so škandálom Panama Papers z roku 2016. Najvyšší súd mu vtedy zakázal doživotne pôsobiť v politike. O rok neskôr ho v neprítomnosti odsúdili na sedem a desať rokov odňatia slobody, v dvoch prípadoch korupcie. Do Pakistanu sa expremiér vrátil teraz v októbri po štyroch rokoch dobrovoľného exilu v zahraničí. Podľa AP sa momentálne zdá, že Šarífova politická budúcnosť v krajine je istejšia než v prípade jeho politického rivala a taktiež expremiéra Imrana Chána, ktorý si momentálne odpykáva trojročný trest za korupciu a čelí aj mnohým ďalším obvineniam.

Viac o téme: VoľbyVerdiktZrušenýExpremiérSúd PakistanNaváz Šaríf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu