Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Brutálna vražda proruského poslanca: Kivu (†46) našli mŕtveho v kaluži krvi, malo ísť o akciu tajných služieb

Bývalého poslanca ukrajinského parlamentu Iľju Kivu (†46) našli v kaluži krvi pri hoteli Velich Country Club v Suponeve
Bývalého poslanca ukrajinského parlamentu Iľju Kivu (†46) našli v kaluži krvi pri hoteli Velich Country Club v Suponeve (Zdroj: Facebook/Илья Кива, Getty Images)

SUPONEVO – Vojna na Ukrajine sa zameriava aj na tajné operácie partizánov a špeciálnych jednotiek, ktoré sa snažia likvidovať dôležité strategické ciele nepriateľa. V mnohých prípadoch sú týmito cieľmi vplyvní politici či velitelia. Medzi poslednými obeťami je aj bývalý ukrajinský poslanec, ktorý verejne presadzoval ruské záujmy. Napokon odišiel z tohto života predčasne.

archívne video

Nočná streľba v bratislavskej Dúbravke si vyžiadala jednu obeť (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

V ruskej vidieckej lokalite Suponevo v Moskovskej oblasti došlo dňa šiesteho decembra 2023 k brutálnej vražde, ktorá sa odohrala v parku pri hoteli Velich Country Club. Ako informuje server Meduza s odvolaním sa na telegramový kanál Mash, obeťou mal byť bývalý poslanec ukrajinského parlamentu Iľja Kiva (†46). Jeho telo našiel v neďalekom parku jeden zo zamestnancov hotela okolo 15:00 miestneho času. Kiva ležal nehybne uprostred kaluži krvi. 

Čakali na neho

Poslanec mal zomrieť po strelnej rane, ktorá ho zasiahla do hlavy. Chvíľu po tom ešte kráčal smerom k hlavným dverám hotela, no to už bolo nad jeho sily. Kivov kolega mal médiám vysvetliť, že bývalý poslanec chodieval natáčať videá pre svoj kanál vždy do neďalekého lesa, aby nebolo možné zistiť jeho aktuálnu polohu. V prípade útočníkov to bol však ľahký terč. Kiva mal dostať celkovo dve rany. Jednu spomínanú do hlavy a ďalšiu do hrude. Nikto v okolí nič nepočul, pretože, ako informuje agentúra TASS, útočník použil zbraň s tlmičom.

Ukrajina 

Verejnosť zaujímali oficiálne správy z Ukrajiny, keďže Kiva bol zbeh. Ukrajinska Pravda, s odvolaním sa na anonymné zdroje, informovala, že bývalý poslanec bol zabitý počas špeciálnej operácie Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU). Zástupca Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny Andrey Yusov povedal nasledovné: "Môžeme potvrdiť, že Kiva je mŕtvy. Rovnaký osud čaká aj ďalších zradcov Ukrajiny a stúpencov Putinovho režimu." Ruská propagandistka Margarita Simonyanová a bývalý poslanec Oleg Carev tiež informovali o Kivovej smrti. Kancelária prezidenta Ukrajiny sa odmietla k celej veci vyjadriť.

Rusko

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie oznámil, že začal trestné stíhanie v súvislosti s vraždou. "Podľa predbežných informácii z vyšetrovania neznáma osoba vo večerných hodinách v parku jednej z chatových oblastí v obci Suponevo, mestskej časti Odintsovo, strieľala na obeť z neidentifikovanej zbrane. Muž na následky zranení na mieste zomrel. Podarilo sa zistiť totožnosť zavraždenej osoby. Ide o bývalého zástupcu ukrajinského parlamentu Iľju Kivu," uviedol vo vyhlásení vyšetrovací výbor pre Moskovskú oblasť. 

Podľa Kommersantu sa tento incident vyšetruje ako vražda spáchaná všeobecne nebezpečným spôsobom. Nevylučuje sa ani to, že prípad môže byť časom posunutý na súd vyššej inštancie a prekvalifikovaný ako útok na život verejne známej osoby. 

Odsúdený za vlastizradu

Iľja Kiva bol ukrajinský politik z Poltavy, ktorý podporoval Rusko. Bol bývalým členom nacionalistickej organizácie "Pravý sektor" a neskôr proruskej strany "Opozičná platforma - Za život". Pred inváziou ruských vojsk na Ukrajinu obhajoval zjednotenie Ruska a Ukrajiny a podporoval názory a rozhodnutia prezidenta Vladimira Putina. Za tieto činy mu bol v marci 2022 odobraný poslanecký mandát a v novembri 2023 ho Ukrajina odsúdila za vlastizradu. Dostal 14 rokov nepodmienečne, avšak nikdy sa ho nepodarilo chytiť. Jeho názory a komentáre sa stali pravidelným materiálom pre ruskú propagandu. 

Viac o téme: VraždaAtentátKrimiVojna na UkrajineIľja Kiva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu