Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Stovky ľudí protestovali v Prištine proti násiliu na ženách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRIŠTINA - Stovky ľudí protestovali v kosovskom hlavnom meste Priština proti násiliu páchanému na ženách a požadovali prísnejšie tresty pre páchateľov takýchto činov. Protest vyvolala minulotýždňová vražda ženy, na ktorú si jej manžel najal nájomného vraha. Informuje agentúra AFP.

Demonštranti prešli v utorok centrom mesta a zhromaždili sa pred sídlom kosovskej vlády. Vchod poliali ružovou farbou, čím chceli podľa svojich slov vyslať odkaz, že tamojší "patriarchálny systém je založený na krvi a telách žien". Skandovali tiež heslá ako "preč s patriarchátom" či "zabíjanie žien by malo vyvolať celoštátny výnimočný stav".

archívne video

Českí odborári sú pripravení ďalej protestovať, ak s nimi vláda nebude rokovať (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Protesty vyvolala minulotýždňová vražda

Protesty vyvolala minulotýždňová vražda 30-ročnej matky dvoch detí Liridony Ademajovej. Policajti sa spočiatku domnievali, že vražda bola len nezamýšľaným dôsledkom lúpeže. Vyšetrovaním sa však ukázalo, že mladú ženu usmrtil nájomný vrah, ktorého si najal jej vlastný manžel. Motív činu zatiaľ polícia nezverejnila. Manžel zavraždenej a dvaja ďalší podozriví sú vo väzbe.

 "(Vláda) očakáva spravodlivý trest... Čiže najvyšší," uviedol po vražde kosovský premiér Albin Kurti. Podľa organizácií na ochranu ľudských práv, ktoré utorňajší protest zorganizovali, zaznamenali v Kosove od januára do novembra 1165 prípadov rodovo-podmieneného násilia. Od roku 2010 došlo v Kosove k 54 vraždám žien a Ademajová je už treťou zavraždenou ženou v tomto roku. Podľa miestnych odborníkov a analytikov je dosiahnutie rodovej rovnosti v Kosove náročnou výzvou, pretože v tamojšej spoločnosti sú patriarchálne zvyky hlboko zakorenené.

Viac o téme: VrahProtestVraždaŽenyTrestyNásilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu