Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tisíce ľudí v Bruseli aj v Berlíne protestovali proti antisemitizmu

(Zdroj: SITA/Carsten Koall/dpa via AP)

BRUSEL/BERLÍN - Tisíce ľudí sa v nedeľu v Belgicku a v Nemecku zúčastnili na zhromaždeniach na protest proti prudkému nárastu antisemitských činov, ktoré tam zaznamenali od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Informujeme na základe správy agentúry AP.

"Žijeme veľmi zložité časy... Belgicko je od útoku Hamasu na Izrael svedkom obrovského nárastu nenávisti voči Židom," uviedol na zhromaždení v belgickom hlavnom meste Brusel Joël Rubinfeld, predseda Belgickej ligy proti antisemitizmu. Zhromaždenie označil za "odkaz pre židovskú komunitu v Belgicku, že nie sú sami". Účastníci zhromaždenia v Bruseli držali transparenty s nápismi "Nemusíš byť Židom, aby si pochodoval proti antisemitizmu" či "Antisemitizmus zabíja". Podľa miestnej polície tam prišlo najmenej 4000 ľudí.

Zvýšené množstvo prípadov antisemitských incidentov

Na zhromaždení v nemeckom hlavnom meste Berlín sa podľa organizátorov zúčastnilo približne 10.000 ľudí. Berlínska polícia však ich počet odhadla na 3200. V Nemecku zaznamenali v prvom mesiaci vojny medzi Izraelom a Hamasom celkovo 994 antisemitských incidentov - je to 29 prípadov za deň, teda o 320 percent viac, než bol denný priemer v roku 2022, informovalo Stredisko pre výskum a informácie o antisemitizme (RIAS) v novembri.

Zhromaždenia v Bruseli a v Berlíne sú nateraz poslednými zo série demonštrácií proti antisemitizmu v európskych metropolách. Na predchádzajúcich zhromaždeniach v Paríži či v Londýne sa zúčastnili desaťtisíce ľudí. V Európe sa však uskutočnilo aj mnoho zhromaždení na podporu Palestínčanov, na ktoré prišli veľké davy ľudí, pripomína AP.

Viac o téme: ProtestAntisemitizmusBerlínBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu